Stigsson anklagar Must för inbrott

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-06

Tony Stigsson anklagar den militära underrättelsetjänsten (Must) för att olagligen ha tagit sig in i hans lägenhet.

Den förre detta generalmajoren hävdar i en missnöjesanmälan att chefsåklagare Tomas Lindstrand är partisk samt att säkerhetspolisen och Must har samarbetat emot honom.

Tony Stigsson.

Anklagelserna framförs av Stigsson, tidigare en av Sveriges högst uppsatta militärer, i en formell missnöjesanmälan över åklagarens utredning till Stockholms tingsrätt på tisdagen.

Inlagan kom sedan Lindstrand, vid åklagarkammaren för säkerhetsmål, tröttnat på Stigssons krav på kompletterande utredningar. Lindstrand misstänker Stigsson för grov obehörig befattning med hemlig uppgift – i klartext för att ha slarvat med ett 70-tal kvalificerat hemliga försvarsdokument.

Redo väcka åtal

I förra veckan bestämde sig Lindstrand för att han utrett saken färdigt och är redo att väcka åtal. Han gav Stigsson frist till tisdagen för att klaga hos tingsrätten.

Över tre sidor beskriver Stigsson hur förundersökningen haft som syfte att bevisa att han handskats ovarsamt med handlingarna, inte som sig bör om han gjort det.

Säkerhetspolisen och Must har samarbetat emot honom, och aktivt valt bort vittnesuppgifter som talar till Stigssons fördel, skriver han.

Lindstrand har dessutom helt litat till Musts bedömning av vilken skada rikets säkerhet lidit ifall handlingarna hamnat i fel händer. Detta trots att Must och Försvarsmakten är Stigssons motparter i ett annat ärende.

– Försvarsmakten vill få Stigsson avskedad i statens ansvarsnämnd, säger Stigssons advokat Gunnar Falk till TT.

Rättsvidrigt intrång

Enligt Stigsson var handlingarna i praktiken allmänt kända, och hade skickats iväg utomlands inom ramen för internationellt samarbete. Och när andra försvarsanställda på motsvarande vis slarvat har det slutat med löneavdrag, inte krav på fängelse, skriver Stigsson.

Han kritiserar också Lindstrand för att denne inte vill tala om vilket tillträde Must haft till Stigssons lägenhet i Uppsala före den 7 mars 2005 då han greps. Stigsson talar om ett ”rättsvidrigt intrång” från Försvarsmaktens sida.

Stockholms tingsrätt ska behandla anmälan under onsdagen.

Tidigare artiklar