Härmed fasta

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-13

Färre elever i skolmatsalen - ramadan har startat

I Ögårdsskolans matsal kommer det att bli mindre spring närmaste tiden. Ett fyrtiotal av eleverna firar Ramadan. Kestere Ademi fastar själv men störs inte av matoset i matsalen.

När solen gick upp i morse började världens muslimer fasta.

Under trettio dagar är all föda förbjuden till efter solnedgången.

På Ödåkraskolan i Malmö firar fyrtio av skolans elever Ramadan.

Hemma i lägenheten på Von Lingens väg i Malmö har Mevlude Avdija städat i flera dagar. Gardinerna är strykta, de finaste möblerna framställda och familjen har till och med målat om inför högtiden. På jobbet som ”mattant” i Ögårdsskolans matsal står hon tillsammans med sin kollega Kestere Ademi mitt i matoset hela dagen –?även under fastemånaden. Men att avstå från mat är inget problem säger de.

–?Jag bryr mig inte om maten under dagen. Av våra 230 elever fastar ett fyrtiotal så vi får fixa maten som vanligt. Men man fastar med hjärnan, jag känner inte ens att jag är hungrig, säger Mevlude Avdija.

Jättefest

När solen går ner klockan 19.35 på torsdagen har Mevlude och Kestere varit utan mat och dryck i nästan femton timmar. Men då väntar dadlar, soppor och ett stort antal maträtter.

–?Men inte en sekund före utsatt tid får man börja, påpekar Kestere.

Ramadan avslutas med en jättefest.

–?Då är man starkare, gladare och renare. Allt känns mycket bättre förutom att det är tråkigt att det är slut, säger Mevlude Avdija.