Café Opera-vakt åtalad för grov misshandel

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-27

Natten till måndag den 29 oktober misshandlades tre män utanför Cafè Opera i centrala Stockholm. En av dem skadades svårt.

När en 37-årig kroggäst filmade vaktens bråk med en annan gäst utanför Café Opera blev vakten upprörd, enligt åklagaren.

Filmaren misshandlades svårt av vakten som på tisdagen åtalades för bland annat grov misshandel.

Kammaråklagare Fredrik Ingblad anser att vakten, en 33-årig man som är en känd utövare av kampsport, med uppsåt misshandlat två gäster på Café Opera. Han har åtalat honom för grov misshandel, misshandel och egenmäktigt förfarande sedan han natten till den 29 oktober varit inblandad i ett slagsmål utanför Café Operas entré i Stockholm.

Upprinnelsen till slagsmålet var att en av gästerna blev avvisad från nattklubben och därefter nekad att gå in igen för att hämta en halsduk.

Enligt åklagaren slog vakten ned den 28-årige gästen med ett knytnävsslag i ansiktet. Mannen föll skadad till marken.

Till attack

Lite längre bort från entrén stod den 37-årige mannen och spelade in bråket med sin kameramobil.

När vakten upptäckte vad han höll på med gick han, enligt åklagaren, till attack mot honom. Han slet mobilen från mannen och fällde även honom till marken med ett slag i huvudet.

– 37-åringen utsattes för livsfarligt våld och skadades allvarligt. Denna händelse betraktar jag som grov misshandel och egenmäktigt förfarande, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad till TT.

Förutom mannens svåra skador är det vaktens offentliga tjänst som ordningsvakt som ligger till grund för åklagarens bedömning att misshandeln bedöms som grov.

Den 37-årige mannen vårdades en längre tid på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna för svåra skallskador. Han är nu på bättringsvägen och rehabiliteras.

Vittnesmål

Det finns inga tekniska bevis, utan åtalet bygger på uppgifter från främst tre utomstående vittnen och läkarnas rättsintyg av de misshandlades skador. Krogens egna övervakningskameror fungerade inte vid tillfället. Telefonen som användes för att spela in bråket försvann i tumultet och har inte kommit tillrätta.

Sju anställda på Café Opera har också hörts som vittnen men ingen av dem vill åklagaren åberopa som vittnen eftersom han inte anser dem objektiva.

Vakten säger att han inte slagit någon av gästerna. Han ställs inför Stockholms tingsrätt på måndag i nästa vecka.