Terrorforskaren: Gripandet visar Säpos kapacitet

Uppdaterad 2015-11-28 | Publicerad 2015-11-19

Säpo har gripit den eftersökta IS-mannen Mutar Muthanna Majid.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp menar att det snabba gripandet visar på Säpos kapacitet – men han tror inte att hotnivån påverkas.

– Hotnivån är inte kopplad till en enskild person. Jag tror att den kommer ligga kvar till åtminstone efter jul, säger han.

Den efterlyste Majid greps på torsdagskvällen i Boliden i Västerbotten. Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger till Aftonbladet att det är svårt att uttala sig innan Säpo gått ut med mer uppgifter.

– Det är bra att det i alla fall delvis har fått ett avslut, men det är svårt att säga någonting innan de haft en presskonferens, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

”Upptrissat läge”

Ranstorp tror att gripandet kan vara ”trygghetsskapande” för allmänheten.

– Det är ju positivt att det har gått så pass snabbt eftersom läget varit så upptrissat. Det visar också att vi har en väldigt kapabel säkerhetstjänst, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Det skapar förtroende för Säpo, säger Magnus Ranstorp.

Under gårdagen, när det blev känt att en IS-medlem jagades i Sverige, höjde Säpo terrorhotnivån till fyra på en femgradig skala. Efter gripandet säger Säpo att hotnivån kommer att ligga kvar på en hög nivå. De skriver på sin hemsida att nivån bedöms kontinuerligt och kan komma att ändras.

Terrorforskaren Magnus Rantorp tror inte att nivån kommer att förändras den närmsta tiden.

– Man höjer inte nivån för att sedan sänka den direkt. Jag tror att den kommer ligga kvar till åtminstone efter jul.

”Väldigt sällsynt att de är ensamma”

Magnus Ranstorp menar att hotnivån inte enbart höjdes på grund av den nu gripne Mutar Muthanna Majid utan att den höjda nivån också beror på läget runt om i världen. Vidare säger han att det är högst otroligt att Majid var ensam.

– Det finns troligen flera personer som har samröre med honom. Det är väldigt sällsynt att de är helt ensamma, säger han.

Att höja terrorhotnivån var rätt beslut, enligt Ranstorp. Han menar att det som händer runtom i världen, främst i Syrien och nu senast i Paris skapar rörelser i de extremistiska miljöerna även i Sverige.

– Det skapar dynamik. De här människorna påverkas av skeenden runt om i världen. Det som händer kan trigga i gång de här personerna. Därför höjer man hotnivån, säger Ranstorp.

OBS! Viktig information!

När den här artikeln skrevs var den 22-årige mannen misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Söndagen den 22 november beslutade åklagaren att försätta honom på fri fot och han är inte längre misstänkt för något brott.

Läs mer om terrorhotet mot Sverige

STEFAN LÖFVEN: Svarade på tittarnas frågor TV

BILDER: Här lämnar den misstänkte polishuset

SAMMANFATTNING: Misstänkte terroristen gripen – detta vet vi

DEN GRIPNE: Har bott i Sverige sedan september

VÄNNEN: ”Han sa att han flytt från IS”

LEIF GW PERSSON: ”Något är fel här”

JAKTEN FORTSÄTTER: Säpo jagar fler misstänkta

DETTA HAR HÄNT: Höjd terrorhotnivå i Sverige