Tiotusentals asylsökande ska avvisas

Uppdaterad 2016-01-28 | Publicerad 2016-01-27

Inrikesminister Ygeman: En stor utmaning

Svenska myndigheter förbereder på uppdrag av regeringen avvisningar av uppemot 80 000 asylsökanden, skriver DI.

Chartrade plan ska användas och inrikesminister Anders Ygeman (S) beskriver det som en ”stor utmaning”.

Ygeman.

Ett historiskt antal människor sökte sig förra året till Sverige. Innan årets slut hade över 163 000 sökt asyl. Men av alla asylsökande får drygt hälften – omkring 56 procent – stanna.

Inrikesminister Anders Ygeman har nu gett Migrationsverket och polisen i uppdrag att förbereda avvisningar av asylsökande som kom till Sverige i fjol och som fått avslag.

”Upp till 80 000”

Siffrorna är i nuläget osäkra, men enligt regeringen kan det röra sig om upp till hälften av de som kom förra året.

– Jag tror att det i vart fall rör sig om 60 000 personer, men det kan också bli upp till 80 000, säger Anders Ygeman till DI.

Om alla avvisningar skulle genomföras på ett år uppges det röra sig om 200 personer om dagen. Inrikesministern beskriver det som en ”stor utmaning”, vilken kommer kräva utökade resurser och bättre myndighetssamarbete.

I första hand ska bra förutsättningar skapas för ett frivilligt återvändande, men det finns enligt regeringen ”en betydande risk” att många går under jorden före avvisning.

Även Patrik Engström, chef för polisens nationella gränspolissektion, säger till DI att det kommer kräva att mer resurser samt ett intensivt och mycket närmare samarbete mellan polisen och Migrationsverket.

– Det är i överlämnandet från Migrationsverket till polisen som många avviker. Redan när de delges avslagsbesluten måste personal från polisen därför finnas på plats.

Avvisningsvåg framåt nästa år

Tidigare har utvisningar i regel skett med reguljärflyg, där Kriminalvårdens personal bistått. Men både regeringen och polisen vill se att fler chartrade plan används, enligt Anders Ygeman då främst i EU-regi.

Majoriteten av avvisningarna väntas ske i början av nästa år. Detta på grund av de långa handläggningstiderna hos Migrationsverket.