Ställ om - och spara tusenlappar

Publicerad 2015-11-24

Lönsamt att minska utsläppen av koldioxid

Tio ton ska ner till två om vi ska klara tvågradersmålet.

Samtidigt finns stora pengar att spara på att minska sina utsläpp.

– För de flesta handlar det inte om några stora förändringar utan snarare många små men medvetna val, säger klimatrådgivaren Charlotta Hedvik.

I början av december ska världens ledare träffas i Paris för att försöka nå fram till ett nytt globalt klimatavtal. Målet är att få ner utsläppen av växthusgaser och begränsa den globala temperaturhöjningen till två grader.

Men det är inte bara Kina, som släpper ut mer koldioxid än något annat land, som måste minska utsläppen.

Vi svenskar bidrar i genomsnitt med tio ton koldioxid om året. En hållbara nivå uppskattas till max två ton; det är där våra utsläppsnivåer måste vara 2050 om vi ska klara tvågradersmålet.

– Maten, boendet och resorna står för den största delen av utsläppen. De utgör ungefär en tredjedel var, säger Charlotta Hedvik, projektledare för Stockholms kommuns klimatstrategi.

Enkla knep

Att minska utsläppen från maten kan å ena sidan tyckas svårt eftersom det finns så många olika faktorer att ta hänsyn till. Exempelvis odlas ris på fält som står under vatten stora delar av året. Risfälten släpper därför ifrån sig stora mängder metan, en gas med 25 gånger kraftigare växthuseffekt än koldioxid.

Å andra sidan finns några åtgärder som snabbt ger stor effekt, säger Charlotta Hedvik.

– Den bästa åtgärden när det gäller mat är att inte slänga den. Spara resterna och ät dem senare. Se till att inget inte står och blir dålig i kylskåpet. Och ta vara på hela matvaran, även det gröna längst upp på purjolöken.

Resandet märks

Boendet har redan effektiviserats rejält sedan 1990-talet. Utsläppen har mer än halverats, bland annat genom effektivare uppvärming och bättre isolering. Det är den del av de svenska utsläppen som redan minskat mest.

Även utsläppen från transportsektorn har minskat, dock inte lika mycket som boendet.

Globalt utgör flyget cirka två procent av de totala utsläppen. Men samtidigt är det den del av vår moderna livsstil som har det största avtrycket. En enda Thailandsresa motsvarar ett helt års bilkörning.

– Jag säger inte att man ska sluta flyga helt, men kan man minska sitt flygande så är mycket vunnet, säger Charlotta Hedvik.

Sälj grejerna

Den sista delen, cirka 15 procent, utgörs av shopping, där kläder och skor är den största posten enligt Naturvårdsverkets beräkningar.

– Vi måste helt enkelt bort från slit- och släng kulturen. Det handlar om att laga grejer, köpa och sälja second hand. Och ställa sig frågan om vi verkligen behöver äga alla verktyg och prylar som vi köper, säger Charlotta Hedvik.

– Fördelen med de flesta åtgärderna är att de samtidigt sparar pengar. Att exempelvis äta mindre kött innebär snabbt stora besparingar, det är dessutom bättre för hälsan.

Följ ämnen i artikeln