”Nicola kan ta sig igenom en stålvägg”

GLASGOW. Inte ens med de blanka högklackade skorna når Nicola Sturgeon över medellängd. Hennes leende är varmt och trots den stora folkmassan som trycker på ger hon alla en bit av sig själv.

Etiketten "Storbritanniens farligaste kvinna" har hon uppenbarligen inte fått för sitt utseende eller uppträdande.

Trots att hon bara varit ledare för Skottland i några månader är hon redan Nicola med skottarna.

Hon verkar ha lite samma effekt på människor som Hillary Clinton som också går under förnamn. Faktum är att det finns en hel del presidentkvalitet över kvinnan som de etablerade politikerna i London är så rädda för.

När hon på trapporna framför den oansenliga konserthallen i Glasgow hållit sitt rätt korta tal om Scotish National Partys, SNP:s, nya program för att främja jämställdhet mellan könen, så skingras inte de några tusen i publiken. Istället dras de till henne som flugor kring en sockerbit. Och det beror inte bara på att solen skiner.

Två stadiga män, utan livvaktens traditionella snäcka i örat, ser till att det blir en liten ficka runt henne så hon kan hälsa på de som kommit för att lyssna. Fast vad de flesta vill är att ta en bild på sig själva ihop med Nicola.

Den hårt sminkade partiledaren verkar ha ett oändligt tålamod. I slowmotion arbetar hon sig genom folkmassan. Greppar människors telefoner och ser till att bilden blir bra. Hon har lätt för att le på beställning men förmedlar ändå en känsla av autencitet.

Hennes vänliga framtoning gör att hon även kallas valrörelsens trevligaste partiledare.

Resolut tar hon en liten pojke i famnen och ler vackert medan pappan tar bilden till familjealbumet.

Det är trångt, trångt när alla trycker på. En mamma försöker lugna sina ivriga och nervösa döttrar med att Nicola snart ska nå fram till dem.

– Hon kan ta sig igenom en stålvägg om så behövs, säger mamman.

När Nicola till slut når dem lutar sig mamman fram säger:

– Du är en sådan inspiration för mina barn.

Visste jag inte bättre skulle jag tro att det var en Hollywoodstjärna på besök i stan.

Nicola Sturgeon har varit med länge i politiken men det är först det senaste halvåret som hon fått sitt genombrott. Hon tog över som ledare efter Alex Salmon som misslyckades i sin kampanj för att få skottarna att rösta för självständighet.

Många trodde att partiet skulle få svårt att hämta sig från nederlaget i folkomröstningen. Istället verkar Nicola har fört partiet mot nya höjder inför de brittiska parlamentsvalen den 7 maj.

Opinionsmätningarna visar att SNP kommer att tredubbla antalet ledamöter i London. Samtidigt som Labour riskerar att förlora merparten av sina 40 parlamentariker som kommer från Skottland.

Vad är det som har hänt?

Hazel Henderson, 40, har sin 4-åriga dotter Rosie på axlarna och håller i en gul skylt som det står "I´m with Nicola" på. Hon ser strömhoppet från Labour som en hämnd för att de samarbetade med de konservativa i försöken att stoppa skotska självständighet.

– Jag känner att jag inte längre kan lita på Labour, säger Hazel. De artbetar inte för Skottlands intressen.

Bara några kvarter bort från där Nicola Sturgeon håller sitt tal pågår en annan sammankomst där partier från hela Skottland samlats för att manifestera sin enighet. En matta av blåvita skotska flaggor vajar över det stora torget som är fyllt av människor. Många med texten "I´m still Yes".
Från scenen ropas frågan ut; vem här kommer att rösta på labour? Räck upp handen.

Åhörarna reagerar med ett samfällt skratt. Inte en enda hand åker upp.

Fiona Potter, 40 bär en skotsk flagga över axlarna som delvis döljer paljettblusen. Med sin korta, blonderade pagefrisyr påminner hon en del om Nicola Sturgeon.

– Jag kommer från en fattig by där alla av tradition stod bakom Labour. Så är det inte längre. Magin är bruten. Labour har inte längre något att erbjuda.

Opinionsmätningarna ger henne rätt och i så fall innebär det ett politiskt jordskred inte bara i Skottland utan för hela Storbritannien. Förlorar Labour merparten av sina skotska platser så får de svårt att få ihop tillräckligt med mandat för att bilda regering på egen hand. SNP har erbjudit sig att samarbete med Labour om de får igenom en del av sina politik, läs en ny folkomröstning. Labourledaren Ed Miliband har sagt blankt nej till Sturgeons inviter.

SNP är emot åtstramningspolitiken och står ännu längre till vänster än Labour. Något som gör att Sturgeon skrämmer många.

Istället hävdar Miliband att en röst på SNP i praktiken är en röst för ett fortsatt konservativt styre.

– Rent struntprat, menar Hazel Henderson. Labour försöker desperat skrämma skottarna från att rösta på SNP.
Nicola Sturgeon har arbetat hårt för att nå toppen i SNP. Hon är den första kvinnan som leder Skottlands parlament. Hon kommer från enkla förhållanden. Hennes pappa var elektriker och hennes mamma tandsköterska.

Själv utbildade hon sig till advokat och började jobba i Drumchapel, då som nu en av Glasgows utsatta förorter. Trots att det är lördag eftermiddag är det få människor i rörelse i stadsdelens lilla centrum. En butikanställd kommer ut och försöker trycka ner ännu en tomkartong i de redan sedan länge överfyllda bruna plastbehållarna.

Spelbutiken, puben och livsmedelsaffären är öppna. Framför de flesta övriga butikerna är ståljalusier neddragna. Nedlagda sedan länge.

Människorna verkar lika stängda. De flesta är direkt avvisande när jag frågar om valet.

– Politikerna är alla likadana, säger John MacSorley som lite motvilligt ändå stannar till för att prata.

– De avger en massa löften men när de väl fått makten händer ingenting.

Han har bott här i 54 år men minns inte Nicola Sturgeons år som de fattigas advokat i området.

– Jag antar att vi bör ge hennes chansen. Men innerst inne tror jag hon är samma fejk som alla andra. Bara med ett nytt och fräscht ansikte.

Han skjuter fram barnvagnen där barnbarnet Amelia sitter bekvämt tillbakalutad.

– Hon bor med oss, förklarar han stolt. Hon är ögonstenen i mitt liv.

Drogmissbrukare som överger sinas barn är inget ovanligt här.
63-årige John är glad att han har ett jobb även om han inte får något tillägg för att han jobbar natt som väktare. Arbetslösheten i Drumchapel är hög.

Inte minst sedan den stora däckfabriken slog igen.

– Som det är nu har jag inte råd att gå i pension trots att jag bara har två år kvar.

Tillbaka i centrala Glasgow pågår självständighetsivrarnas möte fortfarande.

Nicola Sturgeon sa dock att hon inte tänkte komma hit.

– Ett valmöte per dag räcker för mig.

En dålig ursäkt för det egentliga skälet. Hon vill inte bidra till känslan av att valet för skottarna i praktiken handlar lika mycket om självständighet som vem som ska styra i London. Hon vill ha rösterna även från de som sa nej till självständighet.

Men organisatören som greppar mikrofonen på torget är inte rädd för att tala klarspråk. Senast 2020 vill han se en ny folkomröstning om självständighet.

– Drömmen är inte död. Vi tar bara en liten omväg via Westminster (=London).

Folk jublar ännu mer än de gjorde några timmar tidigare åt Nicola Sturgeon.

Nicola - farligast eller trevligast? Kanske är det både och beroende på ur vilken synvinkel man betraktar henne.