Politiker la upp bröstbild – blockas från Facebook

Publicerad 2015-10-05

Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) visar sina bröst till förmån för Bröstcancerfonden.

Men när hon lade upp bröstbilden på Facebook fick hon en varning – sedan blockerades hon.

– Det är helt sjukt. Det här handlar om att uppmärksamma bröstcancer, säger hon.

Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin har fotograferat tretton kvinnor och en man i en kampanj till förmån för Bröstcancerfonden. På fotografierna håller de fram bilder på sina bröst. Syftet är att uppmärksamma bröstcancer och att uppmuntra folk att undersöka sina bröst genom att klämma på dem.

I förra veckan lade riksdagsledamoten Rossana Dinamarca ut sin bild på Instagram och på Facebook. Instagram valde att ta bort den och Facebook meddelade att den hade anmälts.

– En stund senare fick jag ett meddelande om att den var granskad och att den inte bröt mot deras regler. Men någon timma senare var den borttagen ändå, säger Rossana Dinamarca.

”Ett patriarkalt mönster”

Hon kontrade med att lägga upp bilden på nytt med en text om vad som hänt. Men även den anmäldes och plockades bort av Facebook.

Nu har hon fått ett meddelande att hon måste godkänna företagets regler för att få tillgång till sin profil.

– Jag är blockad. Det är som att jag inte existerar, säger Rossana Dinamarca.

– Det här visar väldigt tydligt hur man ser på kvinnors kroppar, att det är manliga normer som ska godkänna på vilket sätt en kvinnas kropp får synas. Det handlar om ett patriarkalt mönster.

”Det är sjukt”

Facebook har flera gånger uppmärksammats för att ha tagit bort bilder som strider mot företagets policy. Rossana Dinamarca tycker däremot att det blir absurt när det handlar om en kampanj för att uppmärksamma bröstcancer.

– Bröstcancer är en cancerform som till 99 procent drabbar kvinnor. Det här är en kampanj för att försöka undvika den här formen av cancer och då får man inte visa bröst. Det är sjukt.  

Kommer du att godkänna Facebooks regler för att få tillbaka din sida?

– Jag har inte gjort det ännu. Däremot har jag tagit kontakt med Bröstcancerfonden för att se om de kan agera.

Vill inte uttala sig om enskilda fall

Pontus Cederberg, marknadschef på Bonjour, som ligger bakom kalendern tillsammans med Bröstcancerfonden, tycker att Facebooks agerande är olyckligt.

– Man måste kunna skilja naket från olämpligt när det handlar om en sjukdom som drabbar många kvinnor. Vi kommer att skicka över en kalender till Facebook där vi censurerat varje bröst som jag hoppas kan få dem att tänka om, säger han.

Aftonbladet har sökt kontakt med Facebook. Pr-byrån Spotlight, som är presskontakt åt företaget i Sverige, vill inte svara på frågor via telefon. I ett mejl skriver de att Facebook inte uttalar sig om enskilda fall. I stället hänvisar de till en allmän text om Facebooks regler kring nakenhet. Där framgår att bilder på bröst inte är tillåtna om bröstvårtan syns. Undantag kan göras om det rör sig om skulpturer eller målningar.