”Människor döms felaktigt i Sverige”

Publicerad 2015-08-31

I nya tv-serien ”Domstolen” granskas det svenska rättssystemet.

I första avsnittet skildras båtägaren Lennart som kämpar i tingsrätt och hovrätt mot skolade jurister. Svenska domstolar får hård kritik.

– Det döms folk felaktigt lite då och då, säger lagmannen Mikael Mellqvist.

På tisdag börjar ”Domstolen” sändas på SVT. Dokumentärfilmaren Fredrik Undeviks nya serie följer domstolarnas arbete inifrån. Fokus ligger på att berätta om den vanliga människans kontakt med rättsystemet.

I första avsnittet möter vi Lennart – en husbåtsägare som hamnat i rättslig tvist med Stockholms stad. Lennart anmäls för egenmäktigt förfarande eftersom kommunen menar att han inte har rätt att förtöja sin husbåt i Årstaviken vid Södermalm i Stockholm.

Ingen rätt till försvarare

”Domstolen” tar upp problematiken med att många tror att de har rätt till en advokat i en rättegång. För så är det inte. Lennart, en person med bara grundskoleutbildning och utan någon som helst juridisk skolning, måste själv sköta sitt försvar. Han ska ta fram handlingarna, hålla förhör och slutplädering.

– Man känner sig väldigt väldigt liten. Det är som släppa ut en tioåring som ska spela med Zlatan och grabbarna. Som A-lagsspelare mot Ö-lagsspelare, säger Lennart i programmet.

Lennart tar sitt fall hela vägen till Högsta domstolen i hopp om att få rättvisa.

”Människor döms felaktigt”

Dessutom får det svenska rättsystemet sig en känga av Mikael Mellqvist, lagman vid Gotlands tingsrätt. Han menar att oskyldiga människor döms i Sverige.

– Det vore orimligt om domstolens domar alltid var korrekta. Det kan man inte uppnå i en mänsklig verksamhet. Vi är nära, men vi ligger inte på 100 procent. Det döms folk felaktigt lite då och då, säger han.

Fotnot: ”Domstolen” sänds i SVT1 klockan 21.00 på tisdagar med start 1 september