Stefan Löfven: ”Det här blir bara ett käbbel”

Uppdaterad 2015-10-12 | Publicerad 2015-10-11

Kvällens första ämne i partiledardebatten är decemberöverenskommelsen - en överenskommelse som nyligen sades upp av Alliansen

Men debatten kom mer att handla om eventuella samarbeten och vem som egentligen bjudit in vem till möte - något som ledde till irritation.

– Det här blir bara ett käbbel, sa Stefan Löfven.

Den senaste veckan i politiken har präglats av kaoset runt decemberöverenskommelsen. Ett avtal som Alliansen skrotade efter att KD:s riksting hade röstat.

Efter beskedet från KD gick M-ledaren Anna Kinberg Batra ut och konstaterade att överenskommelsen var upphävd. Statsminister Stefan Löfven (S) kallade till en pressträff i Rosenbad där han kallade Alliansens agerande för ”utomordentligt oansvarigt i ett svårt läge”.

Efter den inledande sågningen kom Löfvens möte med pressen sedan att handla om framtida samarbeten och samtal med borgerligheten.

Senast i dag gick emellertid Jan Björklund ut och hävdade att samarbetet skulle underlätta om Löfven bildade en ny S-regering utan MP och hakade av V.

I kvällens debatt om den skrotade DÖ inledde Stefan Löfven:

– Decemberöverenskommelsen var inte mitt förstahandsval i fjol, sa han.

I stället tryckte han på blocköverskridande samarbeten.

Anna Kinberg Batra svarade att hon inte tycker det är ansvarfullt att fälla framtida budgetar i efterhand. I stället talade hon om hon möjligheterna att diskutera framtida budgetar.

– Det svenska folket förväntar sig är att vi kan samarbeta, sa Löfven.

KD:s ledare Ebba Busch Thor tycker inte att läget är ”ohanterbart” med en skrotad pakt.

– Vi är beredda att föra samtal, sa hon.

MP:s Gustaf Fridolin tog upp exempel på överenskommelser som redan gjorts.

SD:s Jimmie Åkesson sa att han utgick från att det på längre sikt kommer att bli ett nyval.

– Är ni beredda att göra någonting åt det här i praktiken, sa han till Alliansens ledare.

Ingen svarade direkt på frågan - i stället diskuterades det från Folkpartiet om en eventuell regeringsombildning för att underlätta samarbeten. Något som enligt Löfven inte är aktuellt.

Anna Kinberg Batra tog konkreta exempel om bland annat flyktingkrisen. Hon bjöd in regeringen för samtal om bland annat det. Löfven kontrade han också med en inbjudan.

– Vi är i en akut ohållbar situation, sa Kinberg Batra om flyktingkrisen.

Såväl M-ledaren som KD:s Ebba Busch Thor diskuterade med statsministern om inbjudningar och vem som hade bjudit in vem och tagit initiativ.

– Det här blir bara ett käbbel, konstaterade Stefan Löfven.