Hägglund: Olyckligt att riva upp DÖ

Publicerad 2015-10-10

VÄSTERÅS. Göran Hägglund var med och undertecknade Decemberöverenskommelsen.

Att hans parti nu har drivit fram att pakten rivs tycker han är olyckligt.

–  I valet 2018 kommer det bli oändligt mycket svårare att bedriva den politik som man vill göra, säger han.

Den förre KD-ledaren Göran Hägglund är förvånad över att hans parti röstat för att riva upp Decemberöverenskommelsen, DÖ.

– Jag tycker man borde ha ställt sig bakom en fortsättning av Decemberöverenskommelsen. Den innebar väldigt många viktiga fördelar för Sverige, men även för allianspartierna och för Kristdemokraterna, säger han.

”Oändligt mycket svårare”

Göran Hägglund var en av dem som hårdast drev på för att uppgörelsen skulle kunna bli möjlig förra året. Att hans parti överger DÖ nu tycker han är olyckligt.

– Det är min uppfattning. Jag var med och utformade överenskommelsen eftersom jag tror att det var det bästa för vårt land och även för Kristdemokraterna.

Hur bedömer du att det politiska läget förändras i och med beslutet?

– Kortsiktigt kommer ingenting att förändras, efter valet 2018 kan det bli förändring. Om det blir så att vi får en alliansgruppering som är större än vänstersidan kommer det bli oändligt mycket svårare att bedriva den politik som man vill göra.

Sverige behöver en stark opposition

Kommer en bruten Decemberöverenskommelse att gynna Sverigedemokraterna?

– Det är för tidigt att säga. Någon kan säga att de har vuxit under tiden vi haft Decemberöverenskommelsen, men det är också så att om det skulle inträffa en utveckling med många och breda överenskommelse där det upplevs som att alla de etablerade partierna tycker likadant – då kommer SD och kanske V upplevas vara i oppositionen. Det tror jag är illa. Sverige behöver en stark regering, men också en stark opposition. 

Hur tycker du att Ebba Busch Thor har skött frågan?

– Jag tror hon har skött det med all kraft hon har kunnat.

Kunde hon ha drivit sin linje hårdare?

– Det har jag inga skäl för att säga. Jag tror att hon gjorde allt hon kunde.