Yassin Sahli, 35, misstänks ha halshuggit sin chef

Publicerad 2015-06-26

Polisen har samlats kring platsen där attacken har ägt rum.

Han sägs ha levt ett vanligt familjeliv. Nu är Yassin Sahli, 35, misstänkt för att ha halshuggit sin chef under attacken mot en gasfabrik utanför Lyon i dag.

35-åringen är huvudmisstänkt för dådet. Han tros ha utlöst flera explosioner vid fabriken under fredagsförmiddagen.

Efter det bestialiska attentatet påträffades en halshuggen man vid fabriken. Mannens huvud hittades vid ett staket ett stycke från kroppen, som låg nära gärningsmannens bil. Intill kroppen fanns en flagga med arabisk skrift. Enligt åklagaren François Moulins var texten den muslimska trosbekännelsen shahadah.

"Lever normalt familjeliv"

Salhi greps vid brottsplatsen. Han övermannades av brandmän, enligt TT. Till en början cirkulerade uppgifter om att den misstänkte gärningsmannen hade dödats av en brandman vid platsen.

Det berodde på att den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve under en presskonferens förklarat att Sahli blivit "neutraliserad".

Enligt uppgifter till franska medier jobbar Sahli som leveranschaufför och är ostraffad sedan tidigare. Tidningen Le Dauphine har pratat med mannens grannar, som säger att han levde ett händelselöst liv.

– De är en lugn, diskret familj. Deras barn lekte med mina och de är helt normala, säger en granne till tidningen.

Sahli är gift och har tre barn, och hans fru beskriver i fransk media att paret lever ett "normalt familjeliv".

– Mitt hjärta håller på att stanna. Det är omöjligt att han har gjort det här, sa hans fru till den franska radiokanalen Europe 1.

Frun greps senare under dagen, uppger nyhetsbyrån AP.

Ytterligare en man greps i sitt hem, misstänkt för att vara inblandad i dådet. Mannen tros ha kört omkring vid området innan dådet i syfte att spionera. Sedan greps Sahlis syster och en vän till systern.

Var känd av myndigheterna

Under en presskonferens förklarade inrikesministern att Sahli var känd av den franska säkerhetstjänsten DGSI på grund av sin "radikalisering".

– Han har varit under utredning för radikalisering, men utredningen lades ner 2008, sa den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve vid en presskonferensen.

Ministern förklarade också att Sahli haft kontakter med den salafistiska rörelsen, men att man inte kände till något samröre med terrorgrupper.

Enligt radiokanalen RTL ska DGSI ha haft koll på Sahli även under åren 2013 och 2014. RTL hänvisar till dokument som handlar om att Sahli och två av hans vänner var "radikala muslimer" som ville starta en islamisk institution i staden Besançon. Polisen ska ha noterat att Sahli kunde vara borta från sitt hem i två till tre månader utan att säga vart han varit. Enligt RTL noterade polisen också en stor förändring i Yassin Sahlis utseende. Han gick ned i vikt och odlade skägg. Drygt ett år efteråt upphörde DGSI:s övervakning av Sahli.

Dödade sin chef

Attacken ska ha börjat med att ett transportfordon kom till fabriken, vid 09.30-tiden på fredagen. Dörren öppnades, sedan visar bilder från en övervakningskamera hur en explosion förstör en del av hangaren, sa åklagaren François Moulins på en pressträff.

Den dödade mannen är Sahlis chef, och de ska ha arbetat tillsammans på en lokal transportfirma. Under fredagseftermiddagen genomsökte polisen transportfirman för att ta reda på mer om bakgrunden till attacken, enligt AFP.

Följ ämnen i artikeln