Oljekatastrofen i Kalifornien värsta på 46 år

Publicerad 2015-05-21

Över 400 000 liter olja har läckt ut längs Kaliforniens kust.

Utsläppet, som orsakats av ett sprucket rör, kan vara det värsta sen 1969.

Nu kämpar man för att minimera skadorna.

Det var i tisdags som man upptäcke läckaget i rörledningen i amerikanska Santa Barbara, Kalifornien. Och utsläppet har visat sig vara fem gånger värre än man först befarade.

Över 400 000 liter olja, vilket är 2500 fat, kan ha läckt ut från ledningen. 14,5 kilometer av kusten är drabbat av utsläppet.

Ett av de värst drabbade områdena är populära Refugio State Beach. Badstranden ligger nära det trasiga röret.

– Det luktar som det man använder för att lägga vägar, säger Indianapolisbon Fan Yang, som kommit för att se förödelsen, till nyhetsbyrån AP.

Ledningen, som ägs av Texasbaserade bolaget Plains All American Pipeline, går parallellt med motorvägen Highway 101 längs kusten, enligt TT.

Minns utsläppet 1969

Inte sedan 1969 har Kalifornien drabbats så här hårt av ett utsläpp. Då läckte över 10 miljoner liter olja från en oljeplattform in i Santa Barbara-kanalen och flera tusen sjöfåglar dog, skriver Los Angeles Times.

Även om tisdagens utsläpp är betydligt mindre har det väckt ilska hos boende i området och miljöaktivister, som länge känt rädsla för att katastrofen ska upprepas.

– Utsläppet påminner oss om farorna med den här branschen, säger Salud Carbajal, tillsynsman i Santa Barbara county, till Los Angeles Times.

Läckte flera timmar

Man vet inte än hur allvarligt djurlivet drabbas av katastrofen. Räddningsarbetare jobbar hårt med att få bort oljan från klippor och stränder.

Oljeledningen läckte i flera timmar innan man lyckades stoppa det på tisdagseftermiddagen. Det uppger amerikanska kustbevakningens Andrea Anderson för Los Angeles Times.

Tidningen skriver också att på onsdags morgonen hade oljan, som runnit ut i havet, format två långa bälten av olja.

"Beklagar"

I ett officiellt uttalande från oljebolagets sida beklagar de det inträffade.

– Plains gör allt vi kan för att minska miljöeffekterna. Vårt fokus är att garantera säkerheten för alla inblandade. Inga skadade har rapporterats just nu, skriver Plains All American Pipeline i sitt uttalande.

Följ ämnen i artikeln