Ygeman: ”Jag har förtroende för Säpo”

Publicerad 2015-11-22

Enligt Säpo finns det anledning att tro att någon eller några förberett ett terrorbrott i Sverige.

Men Mutar Muthanna Majid, 22, är inte längre misstänkt – han släpptes på fri fot på söndagen.

– Det är naturligtvis olyckligt för den enskilde men det är positivt att saken har kunnat redas ut, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Under söndagsförmiddagen kom beskedet om att Mutar Muthanna Majid, 22, släpps fri.

Han har varit anhållen i sin frånvaro sedan i tisdags och kunde gripas på torsdagen på ett asylboende i Boliden. Han anhölls på den lägre misstankegraden, skäligen misstänkt, för att i Stockholm ha förberett terroristbrott.

Nu har misstankarna helt avskrivits, meddelade åklagare Hans Ihrman på förmiddagen.

– Det är en samlad bedömning och det som framkommit är inte tillräckligt för att han ska vara misstänkt längre, säger han till Aftonbladet.

Säpo: Därför agerade vi som vi gjorde

I ett pressmeddelande skriver Säkerhetspolisen, Säpo, om att utredningen gällande själva brottet fortsätter: ”Säkerhetspolisen kommer att genomföra ett antal kompletterande förhör med personer för att få fram information om det enligt uppgift planerade attentatet. Arbetet syftar till att i detta ärende helt kunna avfärda attentatsplanering mot Sverige”.

Vidare uppger Säpo att ursprungsinformationen är av allvarlig karaktär. ”Därför agerade vi utifrån den information som fanns när vi delgav den till Polismyndigheten. Vi har arbetat fokuserat med att få fram uppgifter om eventuella val av mål och potentiella gärningsmän. Det var viktigt att agera mycket snabbt så att Polisen kunde vidta skyddsåtgärder”.

Varken Rikspolischefen Dan Eliasson eller statsminister Stefan Löfven (S) har under dagen velat uttala sig. Den senare hänvisade i sätllet till inrikesminister Anders Ygeman (S).

”Olyckligt för den enskilde”

Till nyhetsbyrån TT säger Ygeman så här om att Mutar Muthanna Majid först gripits under uppmärksammade former, men sedan släppts:

– Det är naturligtvis olyckligt för den enskilde men det är positivt att saken har kunnat redas ut.

TT: Vad säger du om att en person kan bli efterlyst och uthängd på det här sättet när det inte funnits någon grund för det?

– Jag tror tyvärr att det är talande för den samhällsstämning som råder efter de fasansfulla terrorattackerna i Paris. Åklagaren anhöll den misstänkte personen i sin frånvaro och då är det naturligt att polisen eftersöker personen och får ut en bild på honom. Sedan greps personen och sedan kunde han avföras från utredningen.

TT: Har du förtroende för Säpo och rikspolischef Dan Eliasson?

– Jag har förtroende för både Säpo och polisen och utgår från att de har haft allmänhetens bästa för ögonen, säger Anders Ygeman.

Inrikesministern säger även att den högre hotbilden som Säpo beslutat om efter förslag från nationellt center för terrorhotsbedömningen kvarstår.

– Det här (fallet) var bara en del av underlaget för den bedömningen.

Aftonbladet/TT