Terroriståtalad bröt ihop under förhöret

Uppdaterad 2015-12-02 | Publicerad 2015-11-27

Under fredagen hördes de två göteborgare som misstänks för terrorbrott alternativt folkrättsbrott och mord.

Båda nekar till brott – och den yngre mannen bröt ihop under förhöret.

– Ingen i min familj visste att jag skulle åka ner till Syrien. Min morsa blev orolig, säger han.

Under torsdagen inleddes rättegången i tingsrätten i Göteborg mot de två svenskar, 30 och 32 år gamla, som misstänks ha deltagit i två mord i Syrien 2013. Då lade åklagaren fram sin bevisning som bland annat innehöll väldigt starka bilder och filmmaterial som visar hur offren får sina halsar avskurna.

”En souvenirgrej”

Rättegångens andra dag inleddes med att den yngre av de två männen hördes i rätten.

Mannen medger att han var i Syrien vid den aktuella tidpunkten, men att han var där för att arbeta som volontär.

Han nekar till brott och hävdar att det inte är hans röst som hörs på den film som visar mordtillfället. Han säger sig inte känna till händelsen.

– Jag har inte stridit en enda strid. Hade jag gjort det tror jag inte att jag hade varit här, säger han.

När åklagaren Agnetha Hildning Qvarnström visade bilder där 30-åringen poserar med vapen, vilka enligt henne bevisar att han har medverkat i stridigheter i Syrien, kom svaret snabbt:

– Har du sett mig skjuta eller strida?, säger 30-åringen.

– Bilderna togs som en souvenirgrej. Jag har sett vapen på filmer, hört talas om dem. Det var spännande att se.

”Ingen visste att jag skulle åka”

Sedan började 30-åringen att gråta. Han berättade att hans familj inte visste om att han åkt ner till Syrien.

– Ingen visste att jag skulle åka. Ingen i min familj. Min morsa blev orolig. Jag hade inte hjärta att ringa henne, säger han.

– Jag blir känslig när jag pratar om min mamma. Det är första gången jag lipar inför folk. Jag ville inte ringa hem och göra henne ledsen eller orolig.

Filmerna som visar de två morden hittade polisen på ett usb-minne vid en husrannsakan hemma hos 30-åringen. Men mannen hävdade i dag i rätten att han inte visste vad filmerna innehöll – och menade att han i så fall inte hade varit så dum att ha kvar filmerna.

I slutet av förhöret sade 30-åringen att han särbehandlats i häktet och bland annat blivit knäad och kränkt i samband med att han fotats.

– Vi har känt till detta, men inte valt att ta upp det än. Efter rättegången ska vi bestämma om vi ska gå vidare med det eller inte, säger advokat Mia Sandros.

Senare under dagen förhördes även den äldre misstänkte mannen.

Blev skjuten i huvudet

Det förhöret var dock över på bara några minuter. 32-åringen blev skjuten i huvudet under 2013 och har en hjärnskada. Något, som enligt hans advokat Lars Salkola, innebär att han har problem med att kommunicera och svara på frågor.

– Han växlar i skratt. Gråter ibland. Han frågar vid upprepade tillfällen var han är någonstans, säger Lars Salkola.

Under förhöret frågade åklagaren Agnetha Hildning Qvarnström först om han har varit i Syrien. 32-åringen skakade på huvudet. Nästa fråga gällde de filmer av mordet som visades upp under torsdagen. 32-åringen mindes inte dem. När åklagaren avslutningsvis frågade om han kände igen den andra misstänkte mannen gjorde 32-åringen ett tecken för lite. Men han kunde inte säga i vilket sammanhang.

Rättegången mot de två misstänkta männen avslutas på måndag med slutpläderingar.