Skadade svenskan hemma i Sverige

Publicerad 2011-06-21

Alhaurin fängelset På det här fängelset i Spanien sitter nu den gripne man som misstänks ha mördat en svenska och svårt skadad hennes vännina.

Kvinnan såg sin bästa vän bli knivmördad och sprang efter hjälp.

I går berättade hon först i domstolen om den hemska natten på vandrarhemmet i Fuengirola – och sedan fick hon domarens tillstånd att lämna Spanien.

Hon finns i Sverige nu, uppger UD.

I går hölls häktningsförhandlingarna mot den mannen som misstänks för att natten till lördag ha knivskurit en svensk 18-åring till döds och skadad hennes väninna på vandrarhemmet El Cid i Fuengirola.

Bar blodig skjorta i rätten

Polisen hade många vittnen och lade fram starka bevis mot den mordmisstänkte 30-åringen under den sex timmar långa processen. Den döda kvinnan hade några av gärningsmannens hårstrån i sin hand när hon hittades och han skar sig själv på en beslagtagen kökskniv vilket lämnade blodspår.

De kläder som den mordmisstänkte hade på sig när han begick brottet hade på sig i domstolen, uppger en källa till Aftonbladet. Han ska ha haft blod på skjortan han hade på sig i rätten.

Dolde något under jackan

En del av bevisningen mot den misstänkte 30-åringen består också av kameraövervakning från vandrarhemmet. När han kommer tillbaka till hotellet går han först in på sitt rum. Han lämnar strax rummet och det ser ut som han döljer något under jackan, uppger tidningen Diario Sur.

Mannen ska ha gått från dörr till dörr och hittade svenskornas dörr olåst. Lokala medier uppger att han överraskade de sovande svenskorna när han skull stjäla.

Han är anklagad för mord och mordförsök samt våldtäktsförsök och stöld. Den överlevande kvinnan, som fick stöd av anhöriga, var i domstolen för att berätta sina minnesbilder av mordnatten. Hon behövde då inte möta 30-åringen, som enligt uppgift till Aftonbladet, satt i förvar i källarvåningen under stora delar av häktningsförhandlingen.

Misstänkt vägrade prata

En person nära utredningen säger att mannen vägrade att säga något i rätten, han varken erkände eller nekade. Han gav ett lugnt och tyst intryck när han fördes in i häktessalen innan han transporterades iväg till fängelset Alhaurin.

Det finns i nuläget inga planer på att återuppta förhandlingarna. Kvinnan som överlevde våldsdådet fick i går resa hem. UD bekräftar att hon och hennes pappa åkte direkt från domstolsförhandlingen till flygplatsen.

Domaren har också gett sitt tillstånd att ta hem kroppen efter hennes döda väninna. När hemtransport kan ske är inte klart.

– Jag vet inte exakt hur långt ärendet har kommit men vi jobbar på det, säger Tobias Nilsson, presstjänsten på UD.

ANNONS