Nytt försvarsavtal mellan Sverige och Storbritannien efter toppmötet på Gotland

Misstänkta gassabotaget på agendan

Publicerad 2023-10-13

På fredagen samlades ledare och företrädare för de tio länderna inom försvarssamarbetet JEF för samtal om säkerhetssituationen.

Sverige demonstrerade Gotlands roll i försvaret av Östersjöområdet, men mötet överskuggades av det misstänkta sabotaget av gasläckan mellan Finland och Estland.

– Det understryker att vi lever i en tid där även civil infrastruktur är väldigt hotad i den här säkerhetspolitiska miljön, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Statsministrar, premiärministrar och försvarsministrar tittar raskt upp i skyn när två Jas 39 Gripen flyger i formation över dem. Dånet från stridsflygplanens jetmotorer ekar över Visby hamn.

Bredvid sällskapet ligger det brittiska stridsskeppet HMS Diamond förtöjd.

Under fredagsmorgonen bjöds statsminister Ulf Kristersson ombord på jagaren av den brittiske premiärministern Rishi Sunak för att diskutera ett nytt partnerskapsavtal mellan länderna som ska höja säkerheten.

– I partnerskapet förstärker vi samarbete inom försvarsfrågor, säkerhetsfrågor, ett nytt samarbete inom kontraterrorism och försvarsmateriel export, säger Ulf Kristersson.

HMS Diamonds luftvärn imponerar stort på svensk försvarspersonal på plats på Gotland.

– Den har ansvar för att lägga ett paraply över flottgruppen. Den har en enorm förmåga när det gäller att skydda mot fienden, säger en lätt upphetsad försvarsanställd.

Det brittiska stridsskeppet HMS Diamond.

Avtalet ett ”smörjmedel”

Företrädare för tio länder träffades i Visby inom ramen för försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force, JEF. Sverige gick med 2017 och samarbetet möjliggör för länderna att hjälpa varandra snabbt om ett hot skulle bli verklighet. Flera gemensamma övningar har genomförts i närtid.

Av tjänstemän på regeringskansliet kallas JEF för ett ”smörjmedel” för försvarssamarbeten som senare kan göras inom Nato.

Under mötet i Visby diskuterades kriget i Ukraina, stärkt samarbete med Nato och hanteringen av hybridhot. Gruppen kom överens om att JEF ska ta fram förslag på gemensamma insatser vid kris och konflikt.

Mötet överskuggades av läckan i undervattensgasledningen mellan Finland och Estland tidigare i veckan, där misstankar har riktats mot Ryssland.

– Vi har indicier och nu behöver vi få ihop alla delar. Vi har redan diskuterat läget med Jens Stoltenberg (Natos generalsekreterare reds. anm.) och Nato kan ge hjälp under utredningen, säger Finlands president Sauli Niinistö på plats i Visby.

Sauli Niinistö, Finlands president.

Estland efter misstänka sabotaget: Vi har förberett oss

Estlands premiärminister Kaja Kallas säger till Aftonbladet att hotnivån mot länderna runt Östersjön inte har ökat sedan incidenten.

– Nej, vi lever bredvid en aggressiv granne och Ryssland är en fara och har alltid varit en fara. Det vet vi. Vi har förberett oss på hybridhot eftersom Ryssland för ett skuggkrig där vi ser cyberattacker och olika hybridattacker.

Hur väl förberedda är ni, med tanke på att detta kunde ske?

– Vi vet inte ännu vad som har skett, men uppenbarligen kan vi göra mer för att skydda vår kritiska infrastruktur. Därför har vi diskuterat det här inom Nato.

Gotlands roll lyftes

För svensk del var det av stor vikt att visa upp Gotlands betydelse för försvaret av Östersjön. Inte minst för Nato när, eller om, Sverige blir medlem i militäralliansen.

– Det finns ingen annan plats i Sverige just nu som väcker så stort intresse bland andra Natoländer, säger statsminister Ulf Kristersson.

Statsministern passade också på att visa upp delar av den krigsmateriell som Sverige har skänkt till Ukraina – därav topparnas besök i Visby hamn på morgonen innan toppmötet inleddes.

– När det gäller svenskt försvarsmaterial så har vi rätt mycket att visa upp och vara stolta över. Jag sätter stort värde på svensk militär utrustning och vad den kan bidra med till fred och skydd mot attacker mot civila i Ukraina, säger Ulf Kristersson.

”Det understryker att vi lever i en tid där även civil infrastruktur är väldigt hotad i den här säkerhetspolitiska miljön.”