Polisen: Diplomat körde på tågspåret – kan inte lagföras

Publicerad 2024-03-27

Det var en diplomat som körde bilen som färdades två kilometer på tvärbanans spår.  

Förundersökningen om diplomatbilen är nu nedlagd, 

– Föraren har diplomatisk immunitet vid brottstillfället varför föraren inte kan lagföras, meddelar polisen i ett mail till Aftonbladet.   

En minibuss körde under lördagsnatten den 3 mars upp på tvärbanans spår mellan Alviksstrand och Stora Essingen i Stockholm. Bilden visar att fordonet är en diplomatbil och tillhör Etiopiens ambassad i Stockholm.

När bilen upptäcktes var föraren borta.

Tågtrafiken för tvärbanan 30 mellan Alvik och Sickla var avstängd fram till 9.15-tiden på söndagsmorgonen. Därefter började tågen rulla igen.

Två kilometer på spåret

Polismyndigheten har sedan dess bedrivit en förundersökning. 

Teorin är att bilen ska ha kört upp vid Gröndal, enligt SL.

– Därefter ska den i så fall ha kört två kilometer på kross och makadam innan den krockat med en stolpe, enligt Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Den här typen av felkörning sker cirka tio gånger om året. Under februari skedde det två gånger, just vid Gröndal.

– Det är en minibuss så den har lite högre markfrigång än en vanlig bil. Så det kan förklara att den tagit sig längre än vad en personbil skulle kunna, sa Andreas Strömberg, presschef på SL i samband med händelsen.

Minibussen har också obetalda böter på 17 300 kronor, enligt Transportstyrelsen.

Här står diplomatbilen dumpad på spåret

Polisens beslut

Polisen meddelar nu att under förundersökningen har kunnat fastställa händelseförloppet och skriver i ett mejl till Aftonbladet: 

”Brotten som har  utretts är grov vårdslöshet i trafik, framkallande av fara för annan samt smitning från trafikolycksplats.

Under utredningen har den sannolika föraren identifierats. Föraren torde därför anses som skäligen misstänkt för de aktuella brotten. Polismyndigheten har dock bedömt att föraren åtnjöt s.k. diplomatisk immunitet vid brottstillfället varför föraren inte kan lagföras. Av denna anledning har förundersökningen lagts ned. Utrikesdepartementet är informerade om förundersökningen och nedläggningsbeslutet. Det är rutin för Polismyndigheten att informera Utrikesdepartementet om brottsutredningar där ambassader förekommit.”

Här bärgas bilen

Hade fest under kvällen

Aftonbladet har tidigare berättat att kvällen innan bilen hittades på tågspåret ska Ambassaden anordnat en fest i sina lokaler.

”Vi på Ambassaden för Demokratiska förbundsrepubliken Etiopien på våning 3 kommer att ha ett event på lördag den 2. Observera att vi kommer ha gäster. Vi hoppas att vi inte stör er, kära grannar. Tack för er förståelse”, skriver de på en lapp som sitter i fastighetens hiss.

Bad om ursäkt

Etiopiens ambassad i Sverige bad om ursäkt. 

”Vi har startat en internutredning”, skrev ambassaden till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt Etiopiens ambassad för att följa upp hur det gått i internutredningen. Ambassaden har inte svarat.