Henrik, 15, dödades med 140 hugg – pojke åtalas

Publicerad 2024-03-18

En 16-årig pojke åtalas nu för mordet på Henrik Myllykoski, 15, som hittades död i Alingsås efter en stor sökinsats i oktober 2023.

Henrik ska ha dödats med omkring 140 hugg – men den åtalade pojken hävdar nödvärn.

– Många invånare i Alingsås har berörts starkt av mordet, säger Johan Lundberg, lokalpolisområdeschef.

En 16-årig pojke åtalas för mordet på 15-årige Henrik, uppger åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Enligt stämnings­ansökan ska 16-åringen ha åsamkat cirka 140 stick- och skärskador i Henriks kropp.

Tonårspojken har under utredningens gång erkänt att han utövat våld, men han nekar samtidigt till brott. Han har sedan tidigare hävdat nödvärn då han var rädd att Henrik var beväpnad med kniv.

Enligt en rättspsykiatrisk utredning kan det misstänkas att den misstänkte pojken har lidit av en allvarlig psykisk störning, både vid mordet och när utredningen genomfördes.

Henrik anmäldes försvunnen den 2 oktober i fjol. Sex dagar senare påträffades han död i Säveån i Alingsås. Enligt stämningsansökan ska Henrik ha dödats redan på kvällen den 2 oktober.

Den åtalade har suttit häktad sedan den 8 oktober.

– Genom utredningen har det framkommit att den tilltalade och den 15-årige pojken var bekanta med varandra sedan tidigare och att de träffats tidig kväll den 2 oktober 2023 vid den plats där den 15-årige pojken senare kom att påträffas avliden, säger åklagaren Andreas Ekengren i pressmeddelandet.

Henrik blev bara 15 år.

DNA-spår hittades på 16-åringens kläder

I stämningsansökan framgår också att den misstänkte pojken efteråt ska ha fört kroppen ned i Säveån, där Henrik hittades på söndagen den 8 oktober. Brända delar av en jacka tillhörandes 16-åringen ska ha hittats i närheten av brottsplatsen.

Åklagaren skriver att bevisningen består av såväl den misstänktes egna uppgifter som bland annat teknisk bevisning i form av dna. Henriks dna och spår av blod har hittats på kläder och skor tillhörande 16-åringen. Dessutom har omfattande analys av mobiltrafik gjorts.

Dykare som arbetat med sökinsatsen i Säveån hittade tre knivar i vattnet som togs i beslag.

– Många invånare i Alingsås har berörts starkt av mordet. Därför känns det bra att vi genom ett framgångsrikt utredningsarbete nu har nått fram till ett åtal i denna för många så tragiska händelse, säger Johan Lundberg, lokalpolis­områdeschef Alingsås i pressmeddelandet.

 
Texten uppdateras.

Följ ämnen i artikeln