Åklagaren yrkar på minst 10 års fängelse: ”En ondskefull plan”

Publicerad 2024-01-19

LUND. Åklagaren kräver minst 10 års fängelse för den ättiksskadade flickans föräldrar. Hon anser att de har utsatt flickan för en tortyrliknande behandling och hållit henne inspärrad och fastbunden i en tvättstuga.

– Det är ett led i en ondskefull plan, säger Ingegerd Jigin, åklagare.

I dag höll åklagare Ingegerd Jigin sitt slutanförande i rättegången mot den ättiksskadade flickans föräldrar. Hon började med att prata om flickan och ville visa rätten en bild på henne.

– Vi har ju hört X i flera förhör och även sett förfärliga bilder på henne. Jag vill därför börja med att visa en fin bild på henne, säger Ingegerd Jigin.

På bilden är flickan klädd i röd kjol, röd blus och röd rosett i håret. Hon ler in i kameran.

Bilden är tagen i höstas i flickans nya hem. Med detta vill åklagaren visa att flickan är ett helt normalt barn. Inte ett barn med en hjärnskada och självskadebeteende som föräldrarna har hävdat.

– Det är en glad, sprallig smart tjej med mycket energi, säger Ingegerd Jigin.

Yrkar på minst 10 år

Åklagaren menar att föräldrarna har utsatt sin dotter för långdragen och tortyrliknande behandlig och haft henne instängd och fastbunden inne i en tvättstuga. Även om motivet är grumligt så är behandlingen av flickan utstuderad, menar Ingegerd Jigin.

Åklagare Ingegerd Jigin.

– Det är ett led i en ondskefull plan. Det är ren ondska i syfte att skada ett barn eller ett led i att generera pengar där detta ska leda till att de själva ska slippa arbeta.

Ingegerd Jigin påpekar att föräldrarna har skadat flickan för livet – därför ska de dömas till långa fängelsestraff.

– Det är väldigt allvarliga brott. Flickan kommer få leva hela sitt liv utan magsäck. För mig finns det inget annat val än att de ska dömas till långa fängelsestraff. Det ska absolut inte vara lägre än 10 års fängelse, gärna över, säger Ingegerd Jigin.

Ingegerd Jigin avfärdar också att mamman skulle lida av en psykisk störning som gör att hon inte skulle kunna dömas till fängelse.

Lutar sig mot dom i HD

Rättegången mot de båda föräldrarna har pågått i flera månader. Anledningen är att åklagaren inte har någon konkret bevisning som binder föräldrarna till gärningar mot flickan. I stället har hon fått kalla en lång rad vittnen och experter för att styrka åtalet.

– Det är min bestämda uppfattning att tingsrätten måste göra en samlad bedömning och se i ett helikopterperspektiv, säger åklagaren.

Åklagaren refererar till ett mål som var byggt på indicier där en person dömdes för mord vid en busshållplats av Högsta domstolen.

– Vi kan inte finna något annat alternativ än att det är föräldrarnas verk. De har lämnat en version som jag och mina utredare har visat inte stämmer. De tilltalade har även en väldigt tung förklaringsbörda.

Föräldrarna säger att flickan drack ättikan självmant.

Slutpläderingen mot de båda föräldrarna blir lång. I över fyra timmar berör Ingegerd Jigin igen allt som lagts fram mot de båda föräldrarna.

Flickans föräldrar, en 43-årig man och en 34-årig kvinna, sitter tysta och stilla under hela pläderingen. Någon gång stöttar mannen sitt huvud mot sina händer – men i övrigt är de stilla.

Åklagaren vädjar till tingsrätten att de ska tro på flickans berättelse. Hon har hörts 20 gånger – vilket är osedvanligt många för ett barn.

– Hon har tydligt och detaljerat berättat att hon har varit instängd. Hon berättar att hon inte fått tillräckligt med mat, att hon har frusit, att mamman orsakat frakturen på armen och har hällt kokande vatten på henne, säger åklagaren och fortsätter:

– Jag hoppas innerligt att rättssystemet inte sviker henne och påstår att det är inbillning.

Rättegången inleddes den 20 november.

Sms-bevis

Åklagaren medger att det finns brister i flickans berättelse. Vissa saker har hon helt enkelt inte vågat berätta. Som detta med blodet på väggarna och hur hon fått vissa allvarliga skador på sin kropp.

Flickans utsago att hon själv har druckit ättikan är också problematisk för åklagaren. Ingegerd Jigin menar att det finns förklaringar till det. Dels ska sjukvårdspersonal ha sett hur mamman pratat med flickan om detta. Dels finns det sms-bevis som mamman skickat till sin syster.

– Den 26 december skriver mamma ett sms där hon skriver om att hon förklarat för flickan att hon själv druckit ättika, säger Jigin.

Sedan tyder det blindtest som gjordes på att flickan inte skulle dricka ättika frivilligt, menar Ingegerd Jigin.

– Hon fick lukta på det och värjde sig kraftigt.

”Vad mer kan man begära?”

När det gäller åtalspunkten att flickan har varit frihetsberövad ställer den försvunna bilbarnstolen till bekymmer för åklagaren. Den fanns inte på plats vid husrannsakan. Pappan har sagt i förhör att den slängts.

Även här vädjar Ingegerd Jigin att rätten ska tro på det flickan berättat – att hon suttit fastspänd i en bilbarnstol under tvättstället i familjens tvättstuga.

Föräldrarna misstänks även ha hållit flickan inspärrad i ett rum. Madrassen i rummet var genomdränkt av urin och på väggarna fanns blodfläckar från flickan.

Att flickan varit inlåst på ett rum i det hus familjen bott tidigare menar Ingegerd Jigin är ställt utom all tvivel.

– Vad mer kan man begära: Ett fönster som är igenspikat, en säng som stinker av avföring och och flickans blod på väggarna?

Åklagaren nämner också skador som hon, på grund av bristande bevis, inte har valt att väcka åtal för.

Sjukvårdspersonal har vittnat om att det fanns tecken på att flickan hade blivit utsatt för sexuellt våld. När åklagaren berättar om detta hörs hur flera åhörare drar för andan. Någon börjar snyfta.

Fallet uppdagades natten till julafton förra året då flickan kom in svårt skadad till akuten. Flickan var då så dålig att hennes magsäck var helt sönderfrätt av ättika och fick opereras bort. Läkarna upptäckte också att hon var mycket undernärd och hade flera självläkta frakturer, brännskador och sår.

I förhör har grannar berättat att man såg syskonen leka på gården, men aldrig flickan.

”Mamman styr pappan”

Efter att flickan åkt in till sjukhus firade familjen jul som vanligt dagen därpå. Sjukvårdspersonal har vittnat om att mamman och pappan var märkligt oberörda över det som hänt. Enligt åklagaren styrde mamman hur pappan skulle agera.

– Han går i hennes ledband. Det syns på sms:en. Där är det tydligt att hon säger till hon vad han ska säga och göra.

Kräver 1,5 miljon

Föräldrarna har åtalats för synnerligen grov misshandel, tre fall av grov misshandel, två fall av olaga frihetsberövande och grov fridskränkning.

Åklagaren yrkade också på att båda föräldrarna ska vara fortsatt häktade även fram till att ärendet prövas i Hovrätten. Vilket hon förutsätter att det kommer göras.

– De ska absolut inte få möjlighet att kommunicera innan hovrätten. Det finns både en flyktfara och kollisionsfara.

Flickans målsägandebiträde, Malin Wahlqvist Raihle, menar att mamman och pappan ska betala sammanlagt 1,5 miljoner kronor för den kränkning de utsatt flickan för.

Föräldrarna nekar

Båda föräldrarna nekar till brott. De menar att flickan självmant har druckit ättika och att hon blivit behandlad precis som de andra barnen i familjen.

Kvinnans försvarsadvokat, Ebba Gerleman, säger så här om åklagarens yrkande på ett långt fängelsestraff - om minst 10 års fängelse.

– Det var väntat att åklagaren skulle yrka på det. Vi kommer ge vår syn på tisdag, säger Ebba Gerleman.

Mannens advokat, Anders Elvingsson, avböjer att kommentera åklagarens slutplädering.

Rättegången fortsätter tisdagen den 23 januari. Då kommer försvarsadvokaterna ha slutplädering.