Journalists familj dödad i israelisk bombning

Publicerad 2023-10-26

Al-Jazeeras korrespondent Wael al-Dahdouh rapporterade om attacken mot flyktinglägret i Gaza dit han evakuerat.

Sedan upptäckte han att flera medlemmar ur hans egen familj hade dödats.

– Den israeliska armén sa att detta område var säkert, säger journalisten i al-Jazeeras sändning.

Följ ämnen
Israel

Flyktinglägret Nuseirat i centrala Gaza var ett av de områden som den israeliska militären (IDF) hade beordrat palestinier att evakuera till, som ett led i den markinvasion som nu planeras för att slå ut Hamas efter attacken den 7 oktober.

Men ett flertal gånger har både journalister och civila på plats uppgett att även dessa säkra områden flygbombats.

Under onsdagen hände det igen.

Wael al-Dahdouh på sjukhuset.

Bar sin skyddsväst

Al-Jazeeras mångåriga korrespondent Wael al-Dahdouh, som själv evakuerat till Nuseirat med sin familj, rapporterade om bombningarna för den arabiska tv-kanalen.

Han bar fortfarande sin blåa skyddsväst, med texten ”press” på, när han på sjukhuset några kilometer längre bort upptäckte vilka som fanns bland de dödade: Hustrun, sonen och dottern.

Även ett barnbarn bekräftades senare död, och ytterligare en av al-Dahdouhs söner rapporteras vara svårt skadad. CNN uppger att totalt 12 medlemmar ur Wael al-Dahdouhs släkt dödades i attacken.

Palestinier i Nuseirat-lägret.

”Döden hann ikapp”

På klipp som kollegor filmat syns al-Dahdouh sitta vid sonens livlösa kropp. Han gråter – och ber.

– Tar de hämnd på oss genom våra barn? utbrister han vid ett tillfälle.

Senare berättade han för den egna kanalen:

– Den israeliska armén sa att detta område var säkert, så min familj kom hit, till det här huset. Men döden hann ikapp dem, flygattackerna hann ikapp dem.

– Detta är en serie av riktade attacker mot barn, kvinnor och civila, ska han också ha sagt, enligt nyhetsbyrån AP.

Palestinier i vattenkö i lägret.

Bekräftar attacken

IDF har bekräftat för CNN att man attackerade Nuseirat på onsdagen för att slå ut ”Hamas terrorinfrastruktur”, och menar att anfallet följde internationella krigslagar.

”Gällande det här specifika fallet träffade IDF Hamas terrorinfrastruktur i området”, står det bland annat i uttalandet.

Den oberoende pressfrihetsorganisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) uppger att journalister i Gaza löper särskilt hög risk just nu, när de rapporterar om israeliska flygattacker och en eventuell markinvasion av territoriet ser ut att vara nära förestående.

Från den 7 oktober fram till dagens datum har 24 journalister bekräftats dödade i samband med den nuvarande konflikten, majoriteten av dem i de palestinska territorierna. CPJ utreder också flertalet uppgifter om allt från dödade, skadade, fängslade och hotade journalister i de palestinska områdena, till attacker mot både deras arbetsplatser och hem.

Anklagas av Israel

Organisationen Reportrar utan gränser (RSF) noterar också att just tv-kanalen al-Jazeera, som ägs av Qatar, snart kommer att bli otillgänglig i Israel till följd av ”nödbestämmelser” som planeras av israeliska ministrar.

Al-Jazeera har anklagats av Israel för att vara ”ett propagandaorgan” för Hamas – och uppgifter i nyhetssajten Axios gör gällande att USA:s utrikesminister Antony Blinken nyligen bett Qatars premiärminister om att al-Jazeera ska tona ner sin retorik gällande kriget i Gaza, för att inte eskalera konflikten i regionen.

Enligt RSF handlar planerna på nya bestämmelser dock om censur av ”en av de viktigaste källorna för internationell tv-bevakning av kriget i Gaza”.