Kvinnan misstänks ha mördat sin vän – oroar sig för att livet är förstört

Publicerad 2022-11-23

I förhör uppger 18-åringen att den 20-åriga kvinnan kan ha något att göra med Toves död.

Samtidigt uppger 20-åringen att hon sörjer sin vän.

Hon oroar sig också för att hennes liv förstörts på grund av misstankarna mot henne.

De båda kvinnorna som är häktade misstänkta för mordet på Tove i Vetlanda har genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning, så kallad P7:a.

Förra veckan publicerades den första, som visade att den ena kvinnan som är 18 år, inte lider av en allvarlig psykisk störning.

PLUS: Misstänkta kvinnorna avslöjar i förhör: Ett fysiskt bråk

Inte heller den 20-åriga kvinnan lider av en allvarlig psykisk störning, enligt handlingar som kom in till tingsrätten på måndagen.

I samband med att de misstänkta kvinnorna genomgått de mindre rättspsykiska undersökningarna har de båda redogjort för deras bild av vad som hänt under natten då Tove försvann.

Tove hittades död den 2 november.

18-åringen: Andra kvinnan är inblandad i försvinnandet

Båda kvinnorna uppger att de träffat Tove natten till den 16 oktober, då hon anmäldes som försvunnen, på ett uteställe i Vetlanda.

Därefter ska de alla tre ha gått hem till en av de misstänkta kvinnorna.

I förhör med 18-åringen framkommer det att hon misstänker att 20-åringen kan ha något att göra med Toves död. Detta då hon ”i efterhand upplevt kvinnans beteende dagen efter gärningarna som något avvikande”.

20-åringen nämner däremot ingenting om misstankar om vad som kan ha hänt i samband med sinnesundersökningen.

20-åringen oroar sig för anklagelserna

I sinnesundersökningen framkommer det att 20-åringen tycker om att rida, gick ut skolan med bra betyg och även jobbat heltid under de senaste månaderna.

Hon beskriver också sig själv som en social person som har lätt att få vänner. Hon uppger även att hon hade planer på att bli arkitekt – planer som hon skjutit på framtiden, då hon ”trivdes så gott med sitt arbete och liv i övrigt”.

I undersökningen framkommer det också att 20-åringen under den senare tiden i häktet fått sömnproblem.

Detta eftersom hon ”fått reda på att hennes vän är död och att hennes eget liv genom frihetsberövandet och misstankarna som framförts mot henne är förstört”, något som framkommer i handlingar från läkarundersökningen.

I undersökningen framkommer det även att det inte finns några tecken till ”beteendepåverkande, neuropsykiatrisk eller begåvningsmässig funktionsnedsättning”. Den enda gången som 20-åringen blir ”något sammanbiten” är när den aktuella situationen kommer på tal, enligt undersökningen.

Skogsområdet där Tove hittades död.

Nekar till brott

Båda kvinnorna är tidigare ostraffade och förekommer inte i något brottsregister. Kvinnorna har nekat till brott sedan de greps den 17 oktober, dagen efter att Tove anmäldes som försvunnen.

PLUS: Misstänkta kvinnorna avslöjar i förhör: Ett fysiskt bråk

Till en början satt båda kvinnorna häktade misstänkta för människorov. Efter att Tove hittades död den 2 november tillskrevs kvinnorna också misstankar om mord och brott mot gravfriden. Båda är häktade på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

Enligt åklagare Adam Rullman har misstankarna mot kvinnorna också stärkts med tiden.

Rullman har i nuläget inget nytt att tillägga om utredningen.

Aftonbladet har sökt de misstänkta kvinnornas advokater.

Den ena advokaten har inte svarat. Den andra vill inte lämna någon kommentar.