FN: Minst tio barn i Gaza har dött av svält

Publicerad 2024-03-04

Minst tio barn i Gaza har svultit ihjäl, uppger FN.

Siffran kan vara högre.

– De hade inte behövt dö, säger Petter Gustafsson, pressekreterare på FN:s barnfond Unicef.

Följ ämnen
Israel

Två sjukhus i norra Gaza har registrerat totalt tio små barn som dött av svält, rapporterar FN:s egen publikation UN News.

– Det finns troligtvis fler barn som kämpar för sina liv i Gazas få kvarvarande sjukhus, och troligtvis ännu fler barn i norra Gaza som inte får vård överhuvudtaget, säger Adele Khodr, regional chef för FN:s barnfond Unicef, i ett uttalande.

Fyra av barnen registrerades i fredags på Kamal Adwan-sjukhuset. Sex andra registrerades i onsdags, både på Kamal Adwan och på al-Shifa-sjukhuset i Gaza City.

FN:s barnfond Unicef uppger att massvält är nära i norra Gaza när Israels krig mot Hamas, med en skärpt blockad som följd, pågått i snart fem månader.

Bara någon mil bort

Samtidigt finns mat, marknader och affärer bara någon mil bort på andra sidan gränsen, i Israel. Nödhjälp levereras, men bara till södra Gaza.

– Vid gränsen mot Rafah, ungefär fyra mil från norra Gaza, har Unicef och andra organisationer lastbilar fulla med nödhjälp som näringsersättning, högenergikex, nötkräm och rent vatten som kan rädda tusentals barns liv. Men vi kan och får inte komma fram med hjälpen i den skala som behövs, säger Petter Gustafsson, pressekreterare på Unicef Sverige.

Treårige Mohammad får armen mätt som en del av en screening för att undersöka undernäring, vid ett fältsjukhus i Rafah i södra Gaza.

I fredags lyckades Unicef, Världshälsoorganisationen (WHO) och FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp (OCHA) leverera förnödenheter till al-Shifa-sjukhuset.

På samma sjukhus har över 700 personer fått vård efter att ha skadats i torsdagens händelse vid en nödhjälpskonvoj. Över 100 människor dödades vid tumultet.

”En droppe i havet”

Nödleveransen, som bland annat innehöll bränsle, bröstmjölksersättning och barnvaccin var den första på över en vecka från FN som har lyckats få fram till norra Gaza.

– Förnödenheterna kan rädda hundratals barn som lider av undernäring. Samtidigt är leveransen en droppe i havet av det som behövs för att undvika en svältkatastrof.

I januari var vart sjätte barn under 2 år i norra Gaza akut undernärt.

Leen, 2 år, är akut undernärd enligt screeningen görs på hennes arm. Före kriget fick flickan mediciner och fysioterapi för att hålla vikten, men familjen blev flyktingar under kriget och Leens hälsa har markant försämras. Hon väger nu endast 7 kilo, och har förts till al-Awda-sjukhuset i norra Gaza för specialistvård. Flickan är nu på bättringsvägen. Bilden är tagen av Unicefs team under helgen.

Läget mer desperat

Sedan dess har situation blivit än mer desperat, uppger Unicef.

– Unicef har länge varnat för att barn kommer svälta ihjäl i norra Gaza om vi inte får komma in med mer nödhjälp. Nu är vi där, säger Petter Gustafsson.

För att undvika en svältkatastrof måste nödhjälp i en enorm skala få komma in i Gaza, vädjar FN. Men just nu sker motsatsen.

”Oacceptabelt”

Under februari har antalet lastbilar med nödhjälp som kommit in i Gaza minskat med 50 procent jämfört med januari.

– Det är oacceptabelt att barn svälter ihjäl när mat och annan nödhjälp som kan rädda deras liv finns så nära. Vi måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull måste vi få en humanitär vapenvila.

En bebis vårdas för undernäring och uttorkning i en kuvös på Kamal Adwan-sjukhuset i Beit Lahia i norra Gaza. Bilden är tagen 2 mars.