Kina varnar Taiwan över mellanlandning i USA

TT-AP

Publicerad 2023-03-29

Taiwans president Tsai Ing-Wen besöker en militärövning i vid en bas i Chiayi i januari.

Kina reagerar kraftigt på Taiwans ledare Tsai Ing-Wens planerade mellanlandning i USA.

Mellanlandningen kommer att tolkas som en ”provokation” av Kina, uppger en kinesisk talesperson.

Den taiwanesiske presidenten lämnar Taiwan under onsdagen för en tio dagar lång rundresa i Centralamerika, bland annat i Guatemala och Belize.

Därtill kommer två mellanlandningar i USA, en i New York och en i Los Angeles. I Los Angeles väntas presidenten den 5 april möta representanthusets talman Kevin McCarthy. Kina svarar på planerna med att hota med ”resoluta åtgärder” om mötet mellan de två blir av.

Det diplomatiska trycket på Taiwan har ökat markant den senaste tiden, med upprepade kinesiska hot och kinesiska stridsflygplan som så gott som dagligen flyger mot ön. Taipeis allierade blir samtidigt allt färre i takt med att Peking utökar sin intressesfär. Tidigare i mars etablerade centralamerikanska Honduras – som länge varit Taiwans allierade – diplomatiska relationer med Kina. Samtidigt klippte man banden med Taiwan, vilket innebär att antalet stater som erkänner Taiwan som en suverän stat nu är nere i 13.

Peking ser öriket Taiwan som en del av Kina. President Xi Jinping har lovat att Taiwan ska återförenas med Kina – och utesluter inte våld för att driva igenom sitt löfte.