Tågtrafik ställs in på grund av ovädret

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Hårda vindar och mycket regn kommer att dra in över Sverige under helgen. Arkivbild.
Foto: Andrew Matthews/AP/TT
Hårda vindar och mycket regn kommer att dra in över Sverige under helgen. Arkivbild.

Ovädret Dennis med centrum söder om Island rör sig mot Sverige. SMHI har utfärdat varningar om snödrev, kraftiga regn och höga vattenflöden på många håll i landet.

Tågtrafiken i västra Sverige ställs in på flera sträckor under söndagen.

Lågtrycket, som i Storbritannien fått namnet Dennis, drar in med vindar som kan komma upp i 25 meter per sekund och stora regnmängder. På sina håll längs västkusten och i Dalsland kan det komma upp till 50 millimeter regn.

Hårdast lär det blåsa på västkusten, med början under söndagsmorgonen.

– Det kommer att vara mycket hårda vindbyar och stora regnmängder, säger SMHI:s meteorolog Jon Jörpeland.

Tåg ställs in

Trafikverket ställer från och med midnatt in tågtrafiken på sträckorna Uddevalla-Strömstad, Håkantorp-Gårdsjö, Herrljunga-Vänersborg. Herrljunga-Borås och Borås-Varberg, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande. Trafiken på sträckorna väntas återupptas först på måndag klockan 18.

Från lunchtid på söndagen ställs även trafiken in på sträckorna Halmstad-Jönköping, Vaggeryd-Nässjö, Nässjö-Vetlanda och Nässjö-Hultsfred. Den trafiken beräknas kunna återupptas vid lunchtid på måndag.

Ovädret, som ännu inte klassas som en storm i Sverige, kommer att fylla på redan fulla sjöar och vattendrag i södra delarna av landet vilket gör att det finns risk för översvämning. SMHI varnar för höga vattenflöden i bland annat Västra Götaland, Halland, Skåne, Blekinge, Östergötland och mellersta och västra Småland.

Vattnet högre än vanligt

Vänern har sedan tidigare tvångstappats på vatten efter höstens och vinterns stora regnmängder. Detta för att förebygga översvämningar.

Tidigare i veckan har SMHI varnat för högt vattenstånd längs med västkusten och höga nivåer i flera åar. I Bohuslän skedde flera översvämningar till följd av den storm som drog in västerifrån förra helgen.

Kommunerna i Bohuslän står nu i kontakt med landskapets räddningstjänst, har kallat in jourbemanning och är "så förberedda de kan vara", meddelar räddningstjänstens inre befäl.

Längre söderut längs med kusten, i Halmstad, vidtas det för närvarande inga särskilda förberedande åtgärder.

– Vi tittar på flödena och bevakar läget. Men vi bedömer det inte som en större grej så här långt, säger Stefan Rane, jourhavande insatsledare vid räddningstjänsten i Halmstad.

Hård vind och snödrev

Vinden drar upp vattennivåerna längs stora delar av den svenska kusten, särskilt i Norra Kvarken och Bottenviken, där det råder klass 2-varning för mycket högt vattenstånd från söndag kväll. Kulmen nås natten mot måndag.

Varningar för hård vind och snödrev har också utfärdats i de norra fjälltrakterna, bland annat i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Fler varningar kan bli aktuella under dagen, och regn kan falla på kalla vägbanor och snabbt frysa. För Norrbottens läns och Västerbottens läns inland gäller klass 1-varning för snöfall.

Ovädret väntas påverka landet fram till på måndag.

Publicerad: