Döda delfiner efter Mauritius oljekatastrof

TT-Reuters

Publicerad 2020-08-26

Döda delfiner har påträffats på Mauritius stränder, en dryg månad efter det att ett japanskt fraktfartyg gick på grund utanför ön och läckte stora mängder olja.

17 döda delfiner har spolats upp på Mauritius stränder, enligt en regeringstjänsteman. Nu ökar oron för hur havet runt paradisön påverkats av det enorma oljespill som skedde nyligen.

– De döda delfinerna hade flertalet skador och blod runt munnarna, säger Jasvin Sok Appadu vid landets fiskedepartement.

Massdöden ökar oron för hur regionens ekosystem påverkats av det stora oljespillet från det japanska fraktfartyget MV Wakashio, som gick på grund på ett korallrev i Indiska oceanen den 25 juli och började läcka olja två veckor senare. Ett intensivt pumparbete inleddes för att tömma fartyget då hon befarades gå itu – vilket också skedde.

De påträffade delfinerna var av arten melonhuvudval, även kallad brednosdelfin. Några av dem levde när de hittades men dog senare. En obduktion ska nu utreda vad som orsakat dödsfallen, men enligt Sok Appadu uppvisade djuren inga spår av olja.

De fulla effekterna av oljespillet från fartyget, som innehöll 3 000–4 000 ton olja, väntas ta åratal att se. Runt 15 kilometer kustlinje har hittills påverkats och oljan rör sig nu mot ett känsligt område med korallrev.

Två bogserbåtar lyckades tidigare i veckan få ut huvuddelen av vraket ungefär en och en halv landmil i öppet hav, där fartyget sänktes på 3 180 meters djup. Greenpeace motsatte sig planen på grund av risken för nedsmutsning av oceanen och dess botten.