Konsten lever i krigshärjade Tripoli

TT-Reuters

Publicerad 2019-04-26

Den libyske affärsmannen Mustafa Iskandar satsar på kultur mot krig. Här vid sitt nyöppnade konstgalleri i Tripolis gamla stadskärna.

Upptrappade strider och förvärrat humanitärt läge kring Libyens huvudstad Tripoli. Då satsar affärsmannen Mustafa Iskandar på ett konstgalleri och kulturcentrum för att återuppliva den gamla härjade stadskärnan.

Gamla staden i Tripoli var en av de bäst bevarade i Nordafrika med bland annat fina romerska monument. Men under krigsåren har förfallet tilltagit.

Nu fyller skräp och sopor de smala gatorna och de antika vita byggnaderna är i stort behov av renovering och lagning.

De som haft råd har för länge sedan flyttat ut från dessa kvarter till mer moderna bostadsområden i Tripoli, som har cirka 2,5 miljoner invånare.

Mustafa Iskandar är inte en av dem.

Mot alla odds

Mot strömmen har han köpt ett förfallet hus i närheten av det berömda landmärket Marcus Aurelius triumfbåge (romersk kejsare år 161–180) och investerat motsvarande 6,8 miljoner kronor i renoveringar.

Byggnaden har Mustafa Iskandar fyllt med konst och gamla möbler som han under åren har köpt upp i Europa. Nu är hans mål att skapa en samlingsplats för konstnärer.

Hans inbjudningar till ambassader och konstnärer gav ingen större utdelning. Ingen enda diplomat kom. De är inte kvar i staden på grund av tilltagande stridigheter; krigsherren Khalifa Haftar inledde en offensiv mot den FN-stödda regeringen i Tripoli den 4 april.

Men inget tycks kunna dämpa den kulturintresserade affärsmannens entusiasm.

– Jag vill ge folk en signal att komma tillbaka till den gamla staden där jag växte upp och fortfarande bor, säger Mustafa Iskandar.

Tiotusentals flytt

Under den förre diktatorn Muammar Gaddafi, avsatt och dödad under upproret 2011, renoverade myndigheterna en del gammal bebyggelse i Tripoli och ett större restaurationsprojekt var på gång. Men upproret skrinlade de planerna.

Sedan dess har lite hänt i det kaos som drabbat Libyen. Nu finns hopp om att nästa år kunna återöppna nationalmuseet i Röda slottet, en historisk byggnad från den ottomanska eran.

Från offensivens start den 4 april har nära 300 människor dödats och över 1 300 skadats, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Tripolis sjukhus kämpar mot återkommande strömavbrott samt brist på vatten och mediciner och över 30 000 människor har flytt sina hem, enligt Internationella Rödakorskommittén (ICRC).