Ingen utvisningshotad har fått rätt mot Säpo

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Det är svårt att få rätt mot Säpo. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Det är svårt att få rätt mot Säpo. Arkivbild.

Ingen person som har pekats ut av Säkerhetspolisen som ett allvarligt säkerhetshot och utvisats har vunnit en rättsprocess mot myndigheten, enligt en genomgång av Ekot.

Enligt lagen om särskild utlänningskontroll (LSU) kan Säpo ansöka om att utvisa utländska medborgare som befaras begå till exempel terrorbrott. Men kritiker hävdar att lagen inte är rättssäker, rapporterar radion.

Sedan den infördes 1991 har ett 40-tal personer pekats ut av Säpo. Ingen av dem som har överklagat beslutet har fått rätt i någon instans. En försvårande omständighet är att Säpo kan använda sig av bevis som den utpekade inte får ta del av. Dessutom är beviskraven låga.

– Det är en otrolig uppförsbacke för den enskilde i de här fallen, säger Dennis Martinsson, lektor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet, till Ekot.

Säpo framhäver att de gör en grundlig utredning i varje fall och att myndigheten måste skydda sin verksamhet.

– Om vi bedömer att vi röjer metoder eller annat så kommer parten sannolikt inte få ta del av det, och det är med risk för att vårt arbete och förmåga att förhindra terrorverksamhet i Sverige avsevärt försvagas, säger Fredrik Hallström, enhetschef inom Säpo till radion.

Publicerad:

LÄS VIDARE