Protestanklagade i Hongkong släpps mot borgen

Av: 

TT

Publicerad:
Clarisse Yeung, en av fängslade aktivister i Hongkong, har släppts fri mot borgen.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Clarisse Yeung, en av fängslade aktivister i Hongkong, har släppts fri mot borgen.

NYHETER

Flera aktivister har släppts mot borgen i Hongkong.

Men en majoritet av dem som anklagas för att ha brutit mot nya säkerhetslagar är fortsatt fängslade.

Fyra personer i Hongkong som anklagas för omstörtande verksamhet har släppts fria mot borgen. Frisläppandet kunde genomföras sedan åklagare i sista ögonblick dragit tillbaka en överklagan av beslutet.

De fyra ingår i en grupp på 47 personer som anklagas för "konspirativ verksamhet för genomförande av omstörtande verksamhet". De anklagade greps med hänvisning till de genomgripande lagförändringar som genomfördes av Peking i Hongkong i fjol.

Stor variation

De som frihetsberövats representerar en mångfald av grupper som motsätter sig Pekings beslut: från parlamentsledamöter i Hongkong till akademiker, advokater, socialarbetare och unga aktivister.

På torsdagen beslutade en domare att 32 av de anklagade skulle frihetsberövas då domaren ansåg att de utgjorde en risk mot den nationella säkerheten.

15 anklagade släpptes fria med strikta förhållningsorder om att inte delta i politiska aktiviteter eller träffa utländska medborgare.

Men deras frihetstid var kort, sedan åklagare överklagat beslutet återfördes de sent på torsdagen till fängelse.

Men fyra av dem fick senare å fria mot borgen: Clarissse Yeung, Mike Lam, Hendrick Lui och Lawrence Lau, möttes av anhängare som hälsade dem med ropen "inga upplopp, bara tyranni".

Åklagare kräver mer tid

Gruppen har utsatts fur utdragna rättegångsförhandlingar i fyra dagar. Processen har väckt skarp kritik över säkerhetslagarna i Hongkong – inte minst avvikandet från rätten att vara fri mot borgen om misstankarna inte gäller våldsbrott.

Åklagarnas krav om frihetsberövande kritiseras också då de samtidigt vill ha ytterligare tre månader för att framlägga sina bevis.

Men 34-åriga Yeung, en av dem som blev fria mot borgen, var mest trött:

– Jag vill bara komma hem, träffa min familj och mina katter.

Publicerad: