Inget skadestånd efter Macchiarinis ingrepp

TT

Publicerad 2021-06-22

En av Paolo Macchiarinis patienter får inte rätt till skadestånd av Region Stockholm. Arkivbild.

En man i 75-årsåldern som lidit permanenta skador efter en operation av skandalomsusade Paolo Macchiarini får inget skadestånd av Region Stockholm.

Mannen hade lidit av sömnapné en längre tid och fått en andningskanyl inopererad i halsen, när han erbjöds en ny operation där luftvägarna skulle frigöras så att kanylen senare skulle kunna tas bort.

Vid den operationen, 2011, deltog kirurgen Paolo Macchiarini och enligt patienten själv skedde det större och mer riskfyllda ingrepp än vad han hade gått med på. En bit av hans luftstrupe togs bort. Efter operationen drabbades han av ett akut andningsuppehåll som ledde till syn- och hörselskador.

Mannen krävde Region Stockholm på ett skadestånd på 450 000 kronor, men tingsrätten anser att det är upp till honom att bevisa att han inte gett sitt samtycke till alla ingrepp, rapporterar Dagens Juridik och Läkartidningen. Det bedöms han inte ha kunnat göra. Däremot bedöms han i ”godtagbar omfattning” ha blivit informerad om riskerna.

Tingsrättens dom kommer att överklagas, uppger mannen i ett pressmeddelande från rättsorganisationen Centrum för rättvisa, som företräder honom.

”Regionen måste ta ansvar för att man förstörde mitt liv”, meddelar han bland annat.