Mördade sin chef under skogspromenad – döms till 16 års fängelse

Publicerad 2021-09-03

Den man som ströp sin chef till döds under en promenad i ett naturreservat utanför Jönköping döms till 16 års fängelse.

43-åringen har i förhör sagt att skulder och vantrivsel på jobbet lett till en ond spiral som fick en dödlig utgång.

– Det hela är fruktansvärt tragiskt för alla inblandade, säger åklagare Lisa Hedberg.

När den anställde mannen under en skogspromenad berättade för sin chef att han ville säga upp sig började de två bråka. Då ska det ha svartnat för 43-åringens ögon.

– Målsäganden ska ha blivit strypt och utsatt för våld med ett tillhygge. Den åtalade har berättat att han har brukat dödligt våld mot målsägaren, sa Lisa Hedberg som är åklagare i målet till Aftonbladet tidigare i augusti.

Chefen blev strypt och misshandlad till döds av sin anställda med bland annat en regel av trä. Det hela inträffade den 21 april i skogsområdet Dumme mosse strax utanför Jönköping.

I förhör framkommer det att de två personerna börjat bråka och att chefen gått därifrån mot sin bil. I förhör säger den nu dömda 43-åringen att han trodde att chefen skulle ta fram ett vapen ur bilen och att han därför sprang efter. På väg mot bilen plockade mannen upp en regel av trä från marken som han slår i sin chefs nacke. Därefter ströp han sin chef med ett rep.

Döms till 16 år

I Jönköpings tingsrätt döms nu 43-åringen till fängelse i 16 år för mord. Han ska i förhör ha erkänt stora delar av händelseförloppet. Bland annat ska han i förhör sagt att ”det var massa irrationella beslut hela dagen” och att ”det är fruktansvärt, hela händelsen är fruktansvärd”.

Mannen döms utöver mordet även för grov skadegörelse då han efter mordet körde från platsen i chefens bil och som han tände eld på i ett skogsområde i en närliggande ort.

43-åringen ska nu även betala skadestånd på totalt runt 300 000 kr till tre privatpersoner och ett försäkringsbolag.

Gömde liket i skogen – sms:ade sin fru

43-åringen berättar i förhör att han försökt dölja kroppen. Han ska ha slängt pinnar och grenar över honom innan han körde därifrån.

I ett försök att dölja spåren skickade han sms till sin chefs telefon och föreslog att de skulle äta lunch. Men chefens telefon hade han själv kastat in i skogen på väg från platsen. Till sin chef skriver han:

”Tjena !! E klar på kontoret ..ska vi käka Lunch vid 12?”.

Senare under dagen messade mannen även med sin fru om chefens försvinnande. Hon skriver till honom:

”Stackars familj.. ovissheten”

På det svarar han ”Usch”.

Därefter skriver mannens fru: ”hmmm bilbrand vid Domsand..står nu på Jnytt” och ”usch man blir ju nojjig och fundersam över vad som hänt☹”.

”Negativ spiral”

I förundersökningen framkommer det att mannen ska ha gått igenom en rad motgångar innan han tog beslutet att berätta för sin chef att han ville lämna företaget.

– Han har berättat att han upplevt jobbet som krävande och pressande och inte har mått bra. Han har haft egna företag som han inte fått att gå runt ekonomiskt och hamnade i en negativ spiral, sa Lisa Hedberg till Aftonbladet tidigare i augusti.

Följ ämnen i artikeln