Elevernas sorg efter skolattacken: Min favoritlärare har dött

Publicerad 2022-03-23

Eleverna på Malmö Latin är i sorg.

I måndags dödades två av deras lärare – nu försöker de ta in vad som hänt.

– En av mina favoritlärare har dött. Det är en sådan stor chock, säger 16-åriga Smilla.

Smilla Sjödin Lundholm, 16, går på Malmö Latin. Precis som de andra eleverna på gymnasieskolan är hon djupt skakad av måndagens dåd där två av deras lärare dödades av en 18-årig elev på skolan.

Smilla har svårt att förstå att det faktiskt har hänt.

– En av mina favoritlärare har dött. Det är en sådan stor chock.

På tisdagen lade hon blommor utanför skolan.

– Det känns fint. Det är det minsta jag kan göra.

Flera elever samlades vid skolan för att sörja och minnas de två lärarna.

Elever samlades för att sörja

Under dagen samlades Smilla och hennes klasskompisar för att stötta varandra, och för att försöka hantera sorgen.

Smilla hade nyligen lämnat skolbyggnaden när skolattacken inleddes. Hon har alltid sett skolan som en trygg plats där eleverna ser sig som en stor familj. Nu vet Smilla inte om hon kommer att känna sig trygg i skolan igen.

– Det här är inte något man kan glömma, händelsen kommer att sitta kvar i sinnet.

Först trodde Clara van Beesel, 17, att det rörde sig om något mindre tjafs. Sedan fick hon reda på att två personer var döda.

– Det är sorg i luften i dag. Det är hemskt att se alla med tårar i ögonen. Samtidigt behövde jag komma hit till skolan för att bearbeta.

Ett 50-tal elever befann sig i skolans lokaler när dådet inträffade. En av dem var Polly Ericsson, 16, som repeterade i aulan inför fredagens spexpremiär.

– Det känns helt overkligt. Vi kan bara stötta varandra och sörja tillsammans. Jag hoppas att det aldrig händer något liknande igen, säger hon.

”Det är en sådan chock”, säger Smilla Sjödin Lundholm som går på skolan.

”Har betytt otroligt mycket”

Ylva Ingesdotters yngsta dotter går sitt andra år på skolan. Hon hade sin sista lektion med en av de mördade lärarna två timmar innan attacken.

Ylvas andra dotter tog studenten förra året, och en av de mördade lärarna var hennes mentor.

Yngsta dottern har berättat för Ylva att det känns jättekonstigt att ta studenten utan att hennes lärare kommer att vara där.

– Hon har sitt skåp på tredje våningen där allting hände. Och hon kommer bli påmind om det här varje dag, säger Ylva Ingesdotter.

– Hur ska man som mamma kunna trösta och förklara? Läraren har betytt så otroligt mycket för båda mina döttrar, fortsätter hon.

Hyllas på sociala medier

Även på sociala medier strömmar nu hyllningarna till lärarna in. Saga Arkliden, 18, berättar att hon lämnade skolans område kort innan dådet skedde.

”Igår vid denna tidpunkt gick jag ut genom den dörren. Ovetandes om vad som skulle inträffa bara minuter senare. Allt är fortfarande så overkligt. Är för evigt tacksam för tiden jag fick med dig! För all inspiration och ditt engagemang. Vila i frid”, skriver hon om sin lärare på Twitter.

Saga berättar att hon träffat läraren flera gånger i veckan, sedan hon började på Malmö Latin för snart tre år sedan.

– Jag tänker att jag kommer träffa henne när jag är tillbaka igen, att hon kommer stå där som vanligt, men det kommer hon inte. Det var nog ingen som tyckte illa om henne, hon var alltid glad och enkel att prata med. Det är overkligt och jag känner bara tomhet just nu, säger Saga.

Ett hav av blommor

Utanför skolan växer ett hav av blommor och ljus fram. Bland blommorna ligger ett plakat där det står ”Lärare är de viktigaste”.

På tisdagskvällen höll Malmö Latins elevkår en minnesstund på skolgården.

17-åriga Emilia Søgaard var en av de många elever som gråtande lade blommor på entrétrappan till skolan för att hedra sina lärare.

– De ska veta att de var helt fantastiska! Att detta inte deras fel och att de får vila i frid.