Fredrik Reinfeldt: Kan bli kall och svår vinter

Publicerad 2022-07-08

ALMEDALEN. Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt varnar för att Rysslands krig kan leda till en svår vinter också för Sverige.

– Det kan ju bli direkt kallt och potentiellt en svår vinter och det tror jag många oroar sig för nu.

Men Reinfeldt vill inte uttala sig om han tog hotet från Ryssland på tillräckligt allvar under sin tid i regering.

Fredrik Reinfeldt (M) arbetar numera för branschorganisationen Drivkraft Sverige, tidigare Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet. 

Han är engagerad i frågan om bränslebolagens reduktionsplikt – regeln om att blanda i en viss andel biobränsle för att Sverige ska nå sina klimatmål – och efterlyser långsiktiga spelregler för branschen.

– Vi vill visa vad långsiktighet och investeringar betyder för den här branschen, för det är de som ska göra det, det är de som ska ta fram och växla in den biodrivmedel som visar vägen bort från fossila bränslen, säger Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Fredrik Reinfeldt.

Beroende av rysk gas

Den tidigare statsministern har under senare år vägrat uttala sig om svensk inrikespolitik och sin egen gärning. Om Rysslands agerande i Ukraina och Vladimir Putins energipolitik gentemot omvärlden pratar han dock gärna – och varnar för en kall vinter i Sverige och resten av Europa:

– Vi är i stort beroende av olja och gas från Ryssland, inte minst många länder i Europa. Och jag vill också påpeka att när vi säger beroende, det handlar ju om många av hemmen, många av spisarna, det praktiska i vardagen, drivs med gas som då kommer många gånger ifrån Ryssland, säger Fredrik Reinfeldt. 

Han menar att många nu kommer att behöva byta ut oljepannor på kort tid till förmån för andra värmekällor.

– Risken är att vi får både höga priser, och rena bristsituationer, det kan ju bli direkt kallt och potentiellt en svår vinter och det tror jag många oroar sig för nu, vid sidan av att vi ju inte ser något egentligen bra slut på detta förfärliga krig som Ryssland har inlett, helt olagligt och helt omänskligt i sitt beteende. 

Vad ska man göra åt det för att undvika en sådan hemsk vinter? 

– Ja, över hela Europa så letas ju nu efter alternativ, men jag vill påpeka att en hel del av de alternativen är ju fossila, så att det är ju fossilt bränsle som ersätter fossilt. Och det visar väl på trycket på att växla in det förnybara, biodrivmedel, vindkraft, allt som så att säga ska komma. Jag tror att många nu inser att vi måste höja farten. Egentligen är det väl bra att vi höjer farten. Men det är av ett förfärligt skäl och det finns en stor risk att det absolut är allt annat än färdigt till denna vinter.

Regeringarna godkände gasledningar

Fredrik Reinfeldts regering godkände att den ryska gasledningen Nord Stream 1 kunde börja byggas genom Östersjön och genom svensk ekonomisk zon, och efter det har även den socialdemokratiska regeringen Löfven varit med och möjliggjort byggandet av uppföljaren Nord Stream 2 genom att godkänna dess sträckning utanför svensk kust.

Fredrik Reinfeldt vill dock inte kommentera om han borde tagit hotet från Ryssland på större allvar under sin tid som statsminister.

– Jag utvärderar inte mig själv och efterhandskonstruerar inte heller, säger han.