Cannabis nära legalisering i Tyskland

TT-AP

Publicerad 2022-06-13

Ett lagförslag om att legalisera försäljning av cannabis i Tyskland kan komma att läggas fram senare i år. Arkivbild.

Tyskland går vidare med planerna på att legalisera cannabis. Målet är att ha ett förslag till lagstiftning klart senare i år.

Hälsodepartementet meddelar på måndagen att man ska tillfråga över 200 experter från bland annat det medicinska och juridiska fältet samt relevanta myndigheter.

Förbundskansler Olaf Scholz regering – den så kallade ”trafikljuskoalitionen” bestående av socialdemokratiska SPD, liberala FDP och miljöpartiet De gröna – ligger bakom ansträngningen att legalisera försäljning av cannabis till vuxna i licensierade butiker.

Enligt planen ska effekterna av en eventuell legalisering utvärderas efter fyra år.

Hälsominister Karl Lauterbach sade i maj att ett förslag till lagstiftning kan tas fram under årets andra halva, efter att experterna rådfrågats.

Utfrågningarna drar igång i slutet av månaden.

”Likt många andra har jag arbetat i flera år för att Tyskland äntligen ska sätta stopp för kriminaliseringen av cannabisbrukare, för att övergå till en modern och hälsoorienterad cannabispolitik”, säger Burkhard Blienert, ansvarig för narkotikafrågor i regeringen, i ett uttalande.

Debatten om cannabis går på högvarv i många länder med förslag om att avkriminalisera drogen för eget bruk.

Tidigare i juni blev det exempelvis lagligt att odla och inneha marijuana i Thailand. Bruket ska ske i medicinskt syfte och den thailändska regeringen säger sig vilja öka medvetenheten snarare än att straffa människor som använder den.