Socialdemokrater öppnar för Nato-svängning

Uppdaterad 2022-03-09 | Publicerad 2022-03-08

Flera socialdemokrater öppnar för en möjlig svängning i frågan om svenskt Natomedlemskap.

På kort tid har Rysslands invasion satt partiets tidigare ställningstagande om alliansfrihet i blixtbelysning.

– Man måste alltid vara beredd att pröva sina positioner och ompröva dem, säger riksdagsledamoten Patrik Björck (S).

Följ ämnen
Ukraina

Rysslands krig mot Ukraina har på första gången på flera fått ledande socialdemokrater att öppet prata om ett möjligt Natomedlemskap.

Tidigare har hållningen från S varit ett tydligt nej: så sent som i utrikesdeklarationen den 16 februari skärpte utrikesminister Ann Linde (S) formuleringen och sa:

– Regeringen avser inte att ansöka om Natomedlemskap. Den säkerhetspolitiska linjen ligger fast.

Partiledningens beslut ligger fortfarande fast. Men frågan diskuteras nu i olika beslutande organ. Så sent som i går kväll hölls ett extrainkallat möte i verkställande utskottet där Natofrågan avhandlades.

Nästa vecka möts partistyrelsen och flera ledamöter som Aftonbladet varit i kontakt med säger att Natofrågan kommer att diskuteras även då.

Patrik Björck.

– Min uppfattning är att alla just nu noggrant funderar över läget. Jag tror att de allra flesta ser över och funderar nu och så får vi ser var vi hamnar, säger riksdagsledamoten Patrik Björck (S).

”Säger inte nej, säger inte ja”

Diskussionerna om Nato förs på flera nivåer i partiet och handlar om vad Rysslands invasion i Ukraina får för konsekvenser, säger Björck.

– När det händer något allvarligt, när det händer något som hotar läget, då måste man självklart alltid vara beredd att pröva sina positioner och ompröva dem. Om det leder till en förflyttning eller inte, det har jag inte kunskaper eller synpunkter på.

Mattias Jonsson.

Mattias Jonsson, riksdagsledamot och ordförande för Göteborgs partidistrikt:

– Jag säger inte nej till Nato, jag säger inte ja till Nato, man behöver göra en rejält fördjupad analys över vilka följdverkningar det som händer i Ukraina får för Sverige. 

Vem ska göra analysen?

– Partiet behöver göra det, i samtal med andra partier i riksdagen. Jag tycker också det är viktigt att vi fördjupar samarbetet med Finland. Det är inte bra om något land går åt ett annat håll. 

Oklokt att stå emot

Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot:

– Såklart kommer ett förändrat säkerhetsläge att kräva förnyade analyser framöver för att säkerställa vad som långsiktigt är bäst och hållbarast för Sverige som land. Nu är dock fullt fokus på att stötta Ukraina, kraftfulla sanktioner mot Ryssland och att stärka Sverige.

Karin Wanngård, tung S-profil i Stockholm och partistyrelseledamot, säger att det vore oklokt om socialdemokratin skulle stå emot ett Natomedlemskap när säkerhetsläget ser ut som det gör.

– Vi skickar vapen och utrustning till Ukraina. Nato kommer vara den enda alliansmakt som kommer ha möjlighet att pressa tillbaka Ryssland. Men man måste ha respekt för att det bör råda en försiktighet i frågan. Vi bör göra gemensam sak med Finland.

Flera S-profiler har nyligen öppnat för en omprövning av Sveriges Nato-linje, bland andra Daniel Färm och Daniel Suhonen. Andra har motsatt uppfattning, tidigare utrikesminister Margot Wallström skriver i dag i Aftonbladet Kultur att det inte är läge för Sverige att ändra sig om Nato.