Ljög om skolattack – ska betala en halv miljard i skadestånd

Publicerad 2022-08-06

USA:s dödligaste skolskjutning är en bluff och de sörjande familjerna var inhyrda skådespelare.

Det budskapet spred konspirationsteoretikern Alex Jones till en miljonpublik.

Sent under fredagskvällen meddelade rätten att Jones tvingas betala 49,3 miljoner dollar i skadestånd till ett par som förlorade sin 6-årige son i skjutningen.

Under flera år spred Alex Jones lögner om skolmassakern på lågstadieskolan Sandy Hook i USA.

År 2012 dödades 28 personer, majoriteten av dem barn, när 20-årige Adam Lanza började skjuta vilt omkring sig på skolan.

På sajten ”Info Wars” hävdade Alex Jones att skolskjutningen var en bluff som regeringen låg bakom. Enligt honom var syftet med det påstådda skådespelet att regeringen ville luckra upp de amerikanska vapenlagarna.

Sedan dess har flera föräldrar som förlorade sina barn i skjutningen blivit trakasserade av Jones anhängare. Flera familjer har stämt konspirationsteoretikern. Nu har den första av tre rättegångar avslutats.

Alex Jones under rättegången vid Travis County Courthouse i Austin.

Rättens dom: 49,3 miljoner dollar i skadestånd

Vid midnatt meddelade rätten att Jones ska betala 49,3 miljoner dollar i skadestånd till en familj som förlorade sin 6-årige son i skjutningen, rapporterar CNBC News. Enligt Reuters var juryn enig i sitt beslut.

Alex Jones har tidigare hävdat att han ”är bankrutt”. Men under rättegången lade familjens advokat fram bevis som visar att Jones har tjänat upp till 800 000 dollar per dag under de senaste åren.

Detta genom att sälja kosttillskott, vapentillbehör och överlevnads-kit som han har marknadsfört under sina livesändningar. Nu misstänker rätten att Alex Jones döljer sina rikedomar i olika skalbolag.

Scarlett Lewis och Neil Heslin, föräldrar till skjutningsoffret Jesse Lewis, 6, under rättegången.

Jones advokater gjorde bort sig

Flera händelser under den första rättegången har fått stor spridning på sociala medier.

Alex Jones ska ha undanhållit viktig bevisning i form av sms i sin mobiltelefon, rapporterar New York Times. Under rättegången kom sms:en till allmänhetens kännedom efter att Jones juridiska team gjorde en rejäl tabbe.

– Visste du att dina advokater råkade skicka mig en digital kopia av hela din mobiltelefon med varje sms du har skickat de senaste två åren? frågade familjens advokat till Jones under rättegången.

Jones har under flera år hävdat att han tidigare sökt igenom sin telefon efter meddelanden om skolskjutningen, utan att hitta några.

Publicerade klipp på brinnande domare

Alex Jones ska även spridit lögner om de drabbade familjernas försvarare Mark Bankson i flera livesändningar online.

Där har Jones anklagat försvararen för att ha gjort sig skyldig till både pedofili och människohandel. Jones har även sänt ut ett klipp där domaren som leder rättegången står i lågor.

”Nej”, svarade Jones när han konfronterades om livesändningen i rätten. Strax därefter visades en skärmdump från livesändningen samtidigt som Jones såg frågande ut.

Bara timmar efter fredagens rättegång publicerade Jones ett klipp på plattformen Infowars där han hävdar att det är han som är vinnaren.

I klippet säger Jones att han har lyckats övertyga juryn och föräldrarna att de har manipulerats till att tro att Jones skulle ha förtalat familjen.

Jesse Lewis, 6, dog i massakern på skolan i Sandy Hook. Här visas hans bild för rätten under advokat Mark Bankstons öppningsanförande vid Travis County Courthouse i Austin den 26 juli.