Norge

Norge till stortingsval – i skuggan av corona

Av: 

TT

NYHETER

I dag går Norge till val. Rekordmånga har i coronatider redan förhandsröstat.

Och alla opinionsundersökningar pekar på regeringsskifte.

Under åtta år har Norge styrts av en högerregering under ledning av Høyres partiledare Erna Solberg. Men det ska till ett mirakel om hennes tid vid makten inte får sitt slut på måndagskvällen.

Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre ut att bli Norges nya statsminister samtidigt som hans parti tappar stort för tredje valet i rad.

– Känslan är god och Arbeiderpartiet har medvind, förklarar ändå Støre för Dagsavisen när han röstade i Oslo redan på söndagen.

NRK:s sammanvägning av opinionsundersökningar ger AP 24,7%. Det är 2,7 procentenheter lägre än valresultatet för fyra år sedan och 6,1 procentenheter lägre än 2013.

Fokus under valnatten

Fokus under valnatten kommer att vara frågan om AP tillsammans med Senterpartiet och Sosialistiske Venster kommer över det magiska talet för egen majoritet i stortinget. Stortinget har 169 ledamöter. För att kunna bilda en majoritetsregering med tre partier krävs alltså 85 mandat.

Hela valrörelsen sker i skuggan av coronapandemin. Antalet smittade i Norge har ökat till rekordsiffror under de senaste veckorna. Norge har nu den högsta smittspridningen per 100 000 invånare i Norden. Och det norska valgdirektoratet har vidtagit flera åtgärder för att valet inte ska hotas.

Under lång tid har norrmännen uppmanats att förhandsrösta, bland annat genom personliga sms. Fredag var den sista dagen. Och över 1,6 miljoner norrmän har redan lagt sin röst, jämfört med knappt 1,1 miljoner för fyra år sedan.

Drive-thru-röstning

För första gången erbjuds också drive-thru röstning. Väljare som sitter i karantän eller är oroliga över att bli smittade kan rösta genom vindrutan på sin bil på några utvalda ställen.

Valgdirektoratet har också gett kommunerna tillåtelse att börja räkna förhandsrösterna redan på söndagen, dagen före själva valet, och flaggar för att valresultatet kan bli försenat på måndagskvällen.

– Det är viktigt att valarbetare håller avstånd och vidtar smittskyddsåtgärder även när de räknar rösterna. Det kan göra att räkningen tar lite längre tid, säger Siri Dolven, avdelningschef på kommunal- och moderniseringsdepartementet till NRK.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Solberg hänger löst – Norge mot regeringsskifte

ÄMNEN I ARTIKELN

Norge

Norsk politik

Erna Solberg