Fokus på fler kvinnliga gatunamn: ”Viktigt att alla känner igen sig”

Uppdaterad 2022-04-19 | Publicerad 2022-04-17

I Falkenberg ska man sätta fokus på att få fler kvinnonamn som gatunamn. Bilden är ett montage.

Falkenbergs kommun vill se fler kvinnliga gatunamn.

Efter ett nytt beslut ligger gatunamn som Holgersgatan och Mårtensvägen i riskzonen.

– Det är viktigt att alla känner igen sig i våra kvarter, säger kultur-, fritids- och tekniknämndens ordförande Georgia Ferris (KD) till SVT Nyheter Halland.

Holgersgatan. Mårtensvägen. August Bondessons väg. Flera av gatorna och områdena i Falkenbergs kommun är uppkallade efter män. Nu tar kommunen nya tag för att göra staden mer jämställd. Det rapporterar SVT Nyheter Halland.

Staden satt upp nya riktlinjer för gatunamn och målsättningen är att lyfta fram fler kvinnor.

Enligt kultur-, fritids- och tekniknämndens ordförande Georgia Ferris (KD) är syftet att från och med nu kunna introducera fler namn från den kvinnliga sfären när nya gator blir till eller gamla döps om.

– Vi alla rör ju oss i våra kvarter och på våra gator. Då är det viktigt att alla känner igen sig i våra kvarter, säger hon till SVT.

Baseras på FN-beslut

Dessutom gör de nya riktlinjerna gällande att gator och områden inte längre ska döpas efter personer. Bakgrunden är den FN-resolution från 2002 som säger att länder bör undvika att använda personnamn för att beteckna ett geografiskt område.

– Man vet inte om vi har samma värderingar om 100 år som nu och om vi värderar de här personerna på samma sätt, säger Georgia Ferris i intervjun.

Enligt henne arbetade kommunen redan innan beslutet enligt liknande riktlinjer. Med det nya beslutet vill staden göra arbetssättet tydligt även i framtiden.

– Det är bra att vi är tydliga med hur vi arbetar, säger hon till SVT.

Följ ämnen i artikeln