S vill ha 10 000 fler polisanställda

Publicerad 2017-04-11

GÖTEBORG. Socialdemokraterna vill att 10 000 fler polisanställda ska rekryteras fram till 2024.

För att lyckas med det ska bland annat två nya polishögskolor öppnas och polisyrket ska göras mer lockande.

–  Det kan handla om lönepåslag, men också bättre utrustning som förstärkningsvapen och västar, säger inrikesminister Anders Ygeman till Aftonbladet.

Socialdemokraterna vill rekrytera 10 000 fler polisanställda fram till 2024, dubbelt så många som de 5 000 regeringen talat om. Förslaget beräknas att kosta mellan 6 och 8 miljarder.

– För att klara detta föreslår vi polisutbildning på två nya lärosäten men också en plan för att göra polisen till ett mer attraktivt yrke, säger Magdalena Andersson under en pressträff på S-kongressen i Göteborg.

En polishögskola ska troligtvis starta i Malmö den andra i Göteborg eller Borås.

Rekryteringen påbörjas under 2018 och intag under 2019.

– Det är ytterst myndigheten själv som bestämmer var skolorna ska ligga. Men i södra Sverige pratar vi om Malmö. Det handlar om att komma närmare medborgarna och breda rekryteringen av svenska poliser, säger Anders Ygeman till Aftonbladet.

Bakgrunden till de nya målen är bland annat en kraftig befolkningsökning, ökat dödligt våld inom kriminella nätverk, flera brott som anmäls och ett ökat terrorhot.

Polismyndigheten har under en längre tid brottats med en rad interna problem. Ett stor internt missnöje har lett till att hundratals poliser har sagt upp sig.

På de redan befintliga utbildningarna gapar platser tomma.

Mer pengar och bättre förstärkningsvapen

Trots alla problem är inrikesminister Anders Ygeman (S) hoppfull om att målsättningen ska bli verklighet:

– Jag tror att det är en realistisk målsättning men det krävs att vi förbättrar rekryteringen. Det krävs att vi förbättrar arbetsvillkoren, säger Anders Ygeman.

Vad betyder det rent konkret?

– Det kan handla om lönesättning, poliser i yttre tjänst i socialt utsatta områden har fått lönepåslag med 1500 kronor i de senaste förhandligarna. Det kan också handla förstärkningsvapen, västar, det kan handla om beskydd du åtnjuter som polisman och en rad andra åtgärder, säger Ygeman.

Men varken han eller finansminister Magdalena Andersson vill i detalj diskutera frågan som ofta kommer upp i debatten om polisyrket – de låga lönerna.

– Jag säger inte att man inte ska prata om lön men det är polismyndigheten och facket som ska diskutera lön. Det är inte regeringen eller Sveriges riksdag, säger Magdalena Andersson.

Välkomnas av polisen

Rikspolischef Dan Eliasson applåderar beskedet från S-kongressen.

– Det är ett fantastiskt besked som har kommit. Även om det har kommit från socialdemokratiska kongressen så är det inte vilka som helst som förmedlar det här beskedet. Det är finansministern och inrikesministern och nu ser vi fram emot vad det här kommer betyda rent konkret i budgetpropositionen som kommer läggas till riksdagen i höst, säger Dan Eliasson till Aftonbladet.

Han beskriver målet på 10 000 fler polisanställda som en "stor utmaning" som kommer kräva hårt arbete.

– Med den här satsningen kommer vi kunna anställa många flera men vi kommer också att kunna skapa bättre arbetsvillkor för våra anställda, skaffa bättre utrustning och bättre teknik och vi kommer att kunna jobba med lönesystemet mer positivt än vad vi har gjort tidigare, säger Dan Eliasson.