Högskoleprovet kan få åldersgräns

Uppdaterad 2018-04-09 | Publicerad 2017-03-15

Inför en åldersgräns på 19 år för att skriva högskoleprovet – och sätt en maxgräns på tre prov på tre år.

Det föreslår en statlig utredning som presenterades på onsdagen.

– Det är rimligt att man visar att gymnasiet är huvudalternativet, säger utredaren Jörgen Tholin.

Syftet med åldersgränsen är att signalera till unga att det är viktigt att anstränga sig på gymnasiet. Det uppger utredaren Jörgen Tholin för DN.

– En åldersgräns är en viktig signal till dem att det är viktigt att plugga och kämpa på gymnasiet, säger Tholin till tidningen.

Han vill också se en begränsning på hur många gånger en person kan svetta sig igenom uppgifterna under en viss tidsperiod. Förslaget är maximalt tre prov på tre år.

I nuläget går det att göra högskoleprovet hur många gånger som helst. Det är också fritt fram för alla, oavsett ålder, att ta sig an utmaningen.

Vidare ska andelen som antas till högskolan utifrån resultatet på högskoleprovet minskas. Förslaget är att lärosätena ska få rätt att minska kvoten från en tredjedel till 15 procent.

Slopar meritpoängen

Utredningen föreslår också att meritpoängen, som ges för en del fördjupningskurser på gymnasiet, tas bort. Det innebär att maxbetyget sänks från 22,5 till 20,0. Även den så kallade konkurrenskompletteringen avskaffas.

– Det finns ett antal negativa sidor med meritpoängssystemet. När det gäller moderna språk måste du veta vad du vill läsa på högskolan när du går i årskurs fem. Det går på tvärs med allt tal om en breddad rekrytering, säger Jörgen Tholin till DN.

Ministern: ”Viktig pusselbit”

Ett annat förslag är att personer som av en eller annan anledning har missat gymnasiet ska få möjlighet att gå vidare till högskolan genom ett nytt behörighetsprov.

Utredningen presenterades för Helene Hellmark Knutsson, minister för forskning och högre utbildning, på onsdagsmorgonen.

Jörgen Tholin och hans kollegor har arbetat i ett år. Det övergripande syftet har varit att utreda hur vägen in till högskolan kan förenklas.

– Det här förslaget är en viktig pusselbit i ett större arbete, sa ministern vid en presskonferens.

Benjamin Dousa, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, är kritisk till den föreslagna åldersgränsen.

– En 19-årsgräns för att få skriva högskoleprovet är en väldigt dålig idé. Att vissa unga kommer få det mycket svårare att plugga vidare är absurt. Det här förslaget höjer trösklarna till att plugga vidare, särskilt för barn till socioekonomiskt svaga, säger han i ett uttalande.