”Betyg – från sexan”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-11

Sahlin och s är beredda göra upp med regeringen

GÖR HELT OM Socialdemokraterna har tidigare varit emot betyg så tidigt som i sjätte klass. Men nu gör de helt om. ”Vi vill ge skolan arbetsro”, säger Mona Sahlin.

Mona Sahlin (s) gör helt om.

Och ger regeringens förslag om tidigare betyg godkänt.

– Vi är beredda att göra upp, säger hon.

RÄCKER INTE Betyg från åttan är inte tillräckligt, tycker Mona Sahlin.

I går fick s-ledaren grönt ljus av sitt parti att förhandla med regeringen om betyg redan från årskurs sex och nationella prov i grundskolan vart tredje år.

– Vi vill ge skolan arbetsro. En elev ska inte behöva byta betygssystem vart fjärde år bara för att regeringen byts, säger Mona Sahlin.

I dag får eleverna betyg från åttan. Det räcker inte, anser Mona Sahlin.

– Vi måste kunna hitta arbetarklassens killar medan tid fortfarande finns att stötta dem.

”Inga kompromisser”

Förutsättningen är att regeringen lägger planerna på att låta skolorna ge betygsliknande omdömen redan från årskurs ett på is.

Ett krav som kan skjuta kompromissen i sank, enligt skolminister Jan Björklund (fp):

– Vi välkomnar en överenskommelse, men tänker inte kompromissa bort de skriftliga omdömena, säger han via sin pressekreterare.

Socialdemokraterna har det senaste halvåret satt hela sin skolpolitik under lupp. Den gamla politiken har dömts ut som alltför flummig.

Nu är det mål, krav, uppföljning och arbetsro som gäller. Ord som de borgerliga partierna länge varit ensamma om att trumma ut.

Klyftan: friskolor

I går gick också vänsterpartiledaren Lars Ohly ut i en debattartikel och krävde mer fokus på kunskap.

En slump, enligt Sahlin.

– Vi har inte pratat i hop oss. Men det är bra om fler inser att skoldebatten inte har rört sig i våra partier på trettio år.

När det gäller synen på friskolor är skillnaden mellan regeringen och socialdemokraterna fortfarande stor. Mona Sahlin är bekymrad över den våg av privatiseringar som sveper över Skolsverige.

– I dag kan man bli miljonär på att driva en friskola. Det är helt fel.