”Jag vill inte att han ska ha dött i onödan”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-05

Michael Röing dog på byggjobbet – nu kommer domen

Plankorna från byggnadsställningen rasade ner och 34-årige Michael Röing dog. Byggföretaget Heab och en av Michaels kollegor åtalades för arbetsmiljöbrott– säkerheten var bristfällig, menar åklagaren.

På torsdag kommer Malmö tingsrätts dom.

Michael Röing.

– Jag vill tro att det här leder till att säkerheten blir bättre, att han inte bara kommer glömmas bort, säger hans syster Therése Löfgren som under tre dagar i september satt med och lyssnade på tingsrättsförhandlingen i Malmö.

Stämdes på en miljon

Michael Röing hade bara arbetat drygt en månad på byggarbetsplatsen i Malmö då han den 28 maj 2004 höll på att riva en byggnadsställning. Plötsligt föll en last ställningsplank ner och Michael avled av sina skador.

I somras åtalade åklagare Lotten Loberg två arbetsledare vid företaget och en av Michaels kollegor för arbetsmiljöbrott. Företaget Heab stämdes också på en miljon kronor i företagsbot. Åklagaren menar att byggföretaget inte skött arbetsmiljöarbetet på rätt sätt och inte gett arbetarna tillräckliga kunskaper och handledning.

”Kan rädda någon annan”

För Michael Röings familj har rättsprocessen varit ett sätt att försöka förstå och acceptera vad som hänt.

– Vi vet att vi aldrig kan få honom tillbaka. Men det känns som om något stort måste till för att ett företag ska tänka till angående riskerna. Jag vill inte att min bror ska ha dött i onödan. Kanske kan hans död indirekt rädda någon om säkerheten på grund av det här blir bättre, säger Therése Löfgren.