Militären tömmer gatorna på folk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-27

Spänningen mellan munkarna och militärjuntan i Burma ökar.

Militären gav på torsdagsförmiddagen svensk tid demonstranterna ett ultimatum: Skingra er och upphör med protesterna, annars väntar extrema åtgärder”.

Johan Hallenborg, utsänd till Rangoon från den svenska ambassaden i Thailand, berättar för CNN att demonstranterna på stadens huvudgata har åtlytt militärens order och skingrat sig.

– Gatan är nu tom på demonstranter. Vi kan se ganska stora grupper av folk ett par hundra meter bort, men de står bara och tittar på. Militären har i praktiken stängt av huvudgatan, förklarar Hallenborg per telefon från 19:e våningen på ett av Rangoons hotell.

Över 500 gripna

De är oklart om någon skadats i torsdagens sammandrabbningar.

Under natten stormade militären två kloster i huvudstaden Rangoon och grep över 500 munkar enligt Reuters.

– Det är svårt att se att det här ska kunna få en positiv utgång. Det har varit väldigt oroande att höra om gripandena och de nattliga räderna mot klostren, säger Johan Hallenborg.

Munkarna, som leder de största protesterna på 20 år mot militärjuntan, greps i gryningen efter att militären avlossat flera varningsskott och använt tårgas mot demonstranterna.

Greps av säkerhetsstyrkor

En avhoppare från militärjuntan uppges också finnas med bland de gripna.

Även två högt uppsatta medlemmar av oppositionspartiet Nationella demokratiförbundet (NLD), som leds av Aung San Suu Kyi, greps i Burma under natten.

De gripna, partitalesmannen Myint Thein och ledande medlemmen Hla Pe, greps av säkerhetsstyrkor i sina bostäder, sade en partifunktioner.

Aung San Suu Ky uppges inte ha gripits utan befinner sig fortfarande i sitt hem under husarrest.

Flera döda

På onsdagen trappade militären upp våldet och flera skott avlossades mot demonstranterna. Enligt burmesiska myndigheter ska en person ha dödats.

Men enligt en Norgebaserade radio- och tvstationen Democratic voice of Burma. Ska minst fem människor ha dödats av militären.

Vid ett extramöte på onsdagskvällen uppmanade FN:s säkerhetsråd Burma att ta emot världsorganisationens sändebud Ibrahim Gambari. Samtidigt signalerar Kina att inga sanktioner mot militärdiktaturen kommer på fråga.

Eftersom Kina har vetorätt kunde säkerhetsrådet därmed inte komma så mycket längre än att uppmana Burma att ta emot Gambari, som nu ger sig av till Asien i hopp om att släppas in i landet.