Låna ut pengar - sänk din hyra

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-03-30

...och forskarna har fler förslag för billigare hyresrätt

GÄVLE

Låna pengar till värden - och sänk din hyra rejält.

Förslaget lanseras av forskare på Tekniska högskolan.

- Det är ungefär som att ha medlemskort i Konsum, säger docent Hans Lind. Men här får man räntan direkt som hyresrabatt. Och lånepengarna tillbaka om man flyttar.

Kirsten och Alf Nordgren, hyresgäster i Gårdsten i Göteborg, tycker att de nya förslagen verkar vettiga.

Deras hyra kan sänkas med nästan en tusenlapp per månad.

På bostadsveckan i Gävle avslöjar professor Stellan Lundström och docent Hans Lind vid KTH nya spännande vägar att sätta hyror.

Forskarnas "Hem-kort" innebär att hyresgästen exempelvis sätter in 100 000 kronor till förvaltningskostnader. Får man 5-6 procents ränta minskar hyran med runt 500 kronor per månad.

- Det här förslaget bör locka dem som säljer villor och bostadsrätter och upptäcker att hyresboendet blir bättre om man lägger in en liten del av säljvinsten som lån, säger Hans Lind.

Längre uppsägningstid ska löna sig

Andra förslag är att välja längre uppsägningstid än de vanliga tre månaderna. Värden kan då kvitta det mot lite lägre hyra.

- Vi är öppna för en del av de här förslagen, även detta med att sätta in pengar i sitt hyreshus, säger Sune Dahlqvist, chefsförhandlare för hyresgästföreningen. Men man måste vara vaksam för följderna.

Hyresgäströrelsen har ett eget nytt förslag, kallat "Boflex". Här är några punkter:

Kollektiv grundhyra för varje hus. Från den kan man till exempel välja bort visst underhåll - och spara ett par hundralappar i månaden.

Man kan också göra tillval för högre standard och bättre utrustning och därmed välja att höja hyran.

Hushåll med egen tvättmaskin ska inte behöva betala för den gemensamma tvättstugan.

Med individuell värmemätning betalas bara för egen förbrukning av värme/varmvatten. Lätt med dagens smarta IT-teknik.

- Vanliga hyresgäster har svårt att sätta in stora summor, men det här ser ut att vara en säker investering, säger Alf Nordgren, 62. Man får något konkret för räntan och lånet tillbaka om man flyttar.

Så här skulle det kunna bli för Kirsten, 52, och Alf Nordgren. Aftonbladet räknar då på en del av det som ingår i KTH-forskarnas nya "hyresprojekt".

TILLBAKA till aftonbladet.se/bostad

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln