Sorgen gjorde honom till hjälte

Publicerad 2013-04-16

Fredsaktivisten Carlos, 52 är ”hjälten med cowboyhatten”

Carlos Arredondo stod vid mållinjen när den första bomben detonerade. I stället för att fly stannade han kvar för att hjälpa skadade. Nu hyllas han som ”hjälten med cowboyhatten”.

President Obama hyllade i går alla brandmän, sjukvårdare och poliser som hjälpte till i det blodiga kaos som följde explosionerna vid Boston Maraton. Till sin hjälp hade de också hundratals frivilliga som ofrivilligt blev vittnen till dåden.

Sonen dog i Irak

En av dem är Carlos Arredondo, 52. Han syns på flera bilder och videoinspelningar från händelsen och är lätt att känna igen, tack vare hans cowboyhatt och den amerikanska flaggan han höll i handen. På en av de mest spridda bilderna syns Arredondo springa bredvid sjukvårdare och försöka stoppa blödningen hos en svårt skadad man som förlorat båda benen.

– Jag fortsatte prata med honom och upprepade ”stanna hos mig, stanna hos mig”, sa Arredondo till Pressherald.

Det var en tragisk händelse som förde Arredondo till mållinjen vid Boston Maraton i går. Hans son Alexander dog i Irak 2004 och Arredondo var på plats i Boston för att heja fram ett gäng löpare som sprang för att hedra stupade soldater.

Räddades i sista stund

Sonen Alexanders död tog hårt på Carlos Arredondo som försökte ta sitt liv genom att sätta eld på sig själv. De marinkårssoldater som kom med dödsbudet lyckades i sista stund rädda Arredondo som tvingades tillbringa tio månader på sjukhus och kom till sin sons begravning på bår. Sedan dess har han gjort sig känd som en fredsaktivist som kämpar mot kriget i Irak.

I går tvingades Arredondo återigen uppleva smärta när han blev ögonvittne till sprängdåden i Boston.

– Jag såg bortslitna lemmar överallt. Det var så många som bad mig om hjälp. Jag kunde bara hjälpa en, så jag hjälpte den unga mannen, säger han i en videoinspelning, fortfarande skakandes efter chocken.