Bildt värvade regering till sin pr-byrå

Publicerad 2012-09-25

Carl Bildt plockar vindruvor tillsammans med Georgiens president Mikheil Saakshvili.

Carl Bildt värvade Georgien som kund till sin PR-byrå.

Samma höst blev han utrikesminister där han sedan dess hanterar Georgien på politisk toppnivå.

– Carl hade goda kontakter där när han var ordförande i Kreab, säger PR-byråns Brysselchef Karl Isaksson.

Carl Bildt.

Innan Carl Bildt utsågs till utrikeminister var han styrelseordförande i PR-byrån Kreab mellan 2004 och 2006.

På Kreabs kundlista finns inte bara storföretag och organisationer, utan också miljardärer – och regeringar. Ett av länderna som anlitat byrån är republiken Georgien, en för USA högintressant flaskhals för oljetransporter från Kaukasus.

”Extrahänder i Bryssel”

Avtalet slöts med hjälp av Bildts kontakter hösten 2006. Brysselchefen Karl Isaksson bekräftar för Aftonbladet:

Stämmer det att Georgien var Carl Bildts kund?

– Ja just det, precis. Carl hade goda kontakter där när han var ordförande i Kreab. Men så fort han blev utrikesminister avsade han sig alla uppdrag. Jag tror inte att vi hann signa dem och börja jobba med dem förrän efter att han blivit utrikesminister.

Enligt Isaksson blev Kreab Georgiens ”extrahänder i Bryssel”.

– Vi hjälpte deras regeringsparti att få närmare relationer till politiker och institutioner. Vi hjälpte dem med mediehantering: att deras historia skulle berättas i media på ett sätt som var bra.

Fem dagar efter att Bildt tillträdde som utrikesminister i oktober 2006 klev han av sitt uppdrag för Kreab. Bildt har i EU:s toppskikt fortsatt ha en nära relation till Georgiens president Micheil Saakasjvili och har besökt landet officiellt elva gånger.

Flera händelser har under åren väckt frågor om Bildts vurmande för landet.

”För regimkritisk”

Presidentvalet i januari 2008 präglades av oroligheter och svenska ambassadören Hans Gunnar Adén rapporterade hem till utrikesdepartementet, UD, om misstänkt valfusk.

Samtidigt skrev Bildt på sin blogg: ”Resultatet av valet går inte att sätta i fråga” och ”vi har all anledning att gratulera Georgien till ett val som – trots de brister som påtalats – visar landets tydliga val av demokrati och ekonomiska reformer”.

Kort därpå kom dock internationella valövervakare med en kommuniké som visade på "allvarliga brister".

Adén kallades hem året därpå. Enligt källor till Aftonbladet var anledningen att Bildt ansåg att han var för regimkritisk. Ny ambassadör blev i stället Diana Janse, som tidigare varit Bildts assistent på UD.

I augusti 2008 inträffade det så kallade femdagarskriget mellan Georgien och Ryssland om regionen Sydossetien.

I EU:s ministerråd jämförde Bildt Ryssland med Nazityskland. Franske utrikesministern Bernard Kochner bad honom då, enligt Wikileaksdokument, att ”hålla truten”.

Bildt nekades därefter besök i Moskva och ryska företrädare vägrade komma till toppmöten med Sverige. Även toppdiplomaten Jan Eliasson var kritisk till Bildt:

– En svensk utrikesminister ska kunna tala med alla parter, sa han till Svenska Dagbladet.

Ofta kontakt med Georgien

När EU tillsatte en utredning efter kriget ville den georgiska regeringen enligt Wikileaksdokument byta utredare – till Bildts handplockade UD-expert Svante Cornell, som varit involverad i ett USA-initierat oljepipelineprojekt genom landet.

PR-kampen förlorades dock och EU-rapporten gav Ryssland hård kritik men slår fast att en ”oberättigad” georgisk attack inledde kriget.

Bildt bloggar ofta om Georgien, möten med landets regering och om integreringsförhandlingar med EU.

Senast den 5 september i år trampade Bildt, iförd gummistövlar, vindruvor på Saakasjvilis vingård i Kakheti-regionen i östra Georgien.

Aftonbladet har försökt nå Bildt, som endast svarar kort per mejl:

”Jag har aldrig haft några affärsmässiga relationer med Georgien. Jag vet att det finns personer som aktivt sprider sådana påståenden, men det är fel i alla fall.”