"Man tänker på Anna och på deras barn"

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-12

Mona Sahlin om vännen
Bo Holmbergs bortgång

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin fick dödsbudet tidigt i morse.

– Det känns förstås väldigt sorgligt. Både för att Bosse dog alldeles för tidigt och för att han var en person som jag tyckte väldigt mycket om, säger hon.

För Mona Sahlin var Bo Holmberg ”Annas Bosse”.

Det var genom väninnan Anna Lindh som hon lärde känna honom.

– Man tänker hela dagen på Anna och på deras barn, och hur mycket sorg den familjen har fått uppleva på kort tid. Det har varit mycket känslor idag, säger hon och låter sorgsen men samlad.

"Spännande och duktig"

Mona Sahlin minns att hon såg Bo Holmberg som en ”väldigt spännande, ung och duktig minister” när han var statsråd och hon satt i riksdagen.

–Det jag kommer ihåg var framför allt när Anna kom rodnande en dag och berättade att hon hade träffat någon hon blivit kär i, det var Bosse. Hon var ordförande i SSU och han satt i regeringen, det var ju ingen lätt sits.

"Aldrig tråkigt i hans sällskap"

Hon beskriver honom som sprudlande och rolig att umgås med.

– Jag tror det var det som Anna föll så mycket för med honom. Det jag uppskattade med Bosse var att han alltid var så nyfiken. Han hade alltid läst någon bok som ingen annan hört talas om, som han ville diskutera, eller kommit över en artikel som ingen annan hade läst. Man hade aldrig tråkigt i hans sällskap, säger hon.

Mona Sahlin träffade Bo Holmberg senast i höstas, i anslutning till årsdagen av Anna Lindhs död.

– Det är framför allt som Annas man jag kände Bosse, men vi har haft kontakt alla de här åren. Det har blivit så att vi kommit att ses runt Annas födelsedag på våren och runt den 11 september.