Lättnadens suck kan bli kortvarig

Räkna med nya oroligheter i Grekland

Valets segrare, Ny demokratis ledare Antonis Samara

Rädslan att bli utkastade från euron var större än motståndet mot besparingar.

Grekerna är fortfarande mot åtstramningar. Inget har egentligen ändrats.

Så räkna med nya demonstrationer och oroligheter.

Den lättnadens suck som gick igenom Europa när det stod klart att högerpartiet Ny Demokrati vunnit valet kan åter snabbt förbytas till nervöst nagelbitande.

Precis som de glädjeskuttande börserna lika snabbt kan rasa igen.

Liten chans att lyckas

Första hindret är att bilda en duglig regering. Grundtipset är att Ny Demokrati och socialistiska Pasok bildar en koalitionsregering över de ideologiska gränserna. En samlingsregering hade varit bättre men valets tvåa, vänsterns Syriza, vägrar acceptera stålbadspolitiken.

Så de två partier som sett till att Grekland hamnat i skiten ska nu tillsammans försöka reda ut problemen. Chansen att de lyckas? Inte överdrivet stor.

Godkände villkoren

De har också i valrörelsen lovat att omförhandla uppgörelsen med EU som går ut på att Grekland får billiga nödlån i utbyte mot kraftiga besparingar i de offentliga finanserna och en reformering av ett korrumperat ekonomiskt system. Vilket inte blir lätt eftersom de själva var med och godkände villkoren.

Bråttom är det också. Den grekiska statskassan riskerar att stå tom inom några veckor. Det nyvalda grekiska parlamentet måste snabbt godkänna ytterligare nedskärningar för att EU ska betala ut nästa bunt med nödlån.

Som en belöning till grekiska folket för att de "röstade rätt" är det troligt att EU går med på vissa lättnader. Som att Grekland får mer tid på sig att genomföra de ekonomiska reformerna.

Kan ge lite lugn

Grekerna har tur med tajmingen. I nyvalde franske presidenten Francois Hollandes fotspår vänder sig fler och fler mot den ensidiga åtstramningen som inte gett önskad effekt. Det måste också till satsningar på tillväxt.

I bästa fall kan valresultatet ge en smula lugn i omvärlden. Trycket mot andra euro-länder i kris (Spanien, Portugal, Italien, Irland) minskar. Åtminstone tills nästa svarta hål i räkenskaperna dyker upp.

Men i grund och botten finns problemen kvar.

Grekerna måste gå igenom ett stålbad som de ännu bara sett början av.

Lönesänkningar

I valet den 6 maj proteströstade de för att visa att de inte vill veta av lönesänkningar, skattehöjningar och högre pensionsålder men ändå vill ha kvar euron.

I valet i går vågade de inte protestera.

Men att som Tysklands ledning dra slutsatsen att grekerna röstat för den tyska medicinen med åtsramningar är direkt korkat.

Grekerna vill ha kvar euron men de vill fortfarande inte veta av sparpolitiken. För att få dem att svälja den beska medicinen måste någon tvinga dem. Och det blir inte lätt.

Ingen garanti

Kanske blir det lugnt den närmaste tiden men snart kommer Atens gator åter att fyllas av arga demonstranter, kravallpolis och dimmor av tårgas. Någonting i den grekiska mentaliteten gör att de inte vill se sanningen i vitögat. Åtminstone inte acceptera den på samma sätt som portugiser, letter och irländare.

Valresultatet ökar chansen att Grekland stannar kvar i euron men det är ingen garanti. Hur ska man få till ekonomisk tillväxt samtidigt som man stramar åt? Får inte landet snart fart på tillväxten i ekonomin fortsätter skulderna att öka. Hur ska Grekland någonsin kunna betala dem?

Många frågor. Få tydliga svar.