Vattennivåerna har nått kulmen

Publicerad 2012-05-20

Rolf Kummus tomt ligger under vatten.

SANGIS. Extremvarningen i Sangisälven ligger kvar – men flödena har troligtvis nått sin kulmen.
Under måndagen räknar SMHI med att kunna släppa klass 3 varningen.
– Men det är fortfarande en extrem situation, säger SMHI:s hydrolog Kean Foster.

Flödena i Sangisälven är bland de högsta som har uppmätts av SMHI i området någonsin. Flera vägar har fått stängas av och hus belägna nära strandkanten är i farozonen. Under dagen har nivåerna stabiliserats – men vattnet sjunker inte undan.
– Därför gör vi bedömningen att ha kvar klass 3-varningen, säger Kean Foster.

Orsakades av ispropp

Däremot har man tonat ner faran omkring Torneälven, klass 2-varningen har nu gått över i klass 1.
– Det höga vattenståndet vid Pajalaområdet orsakades av en ispropp, men nu har den lossnat och det har ordnat upp sig, säger Kean Foster.
Rolf Kummu har drabbats hårt av det stigande vattnet. Sedan i början av veckan har vattennivån vid hans strandkant höjts med närmare två meter, för att ta sig fram i trädgården tvingas han använda båt. I går fruktade han att vattnet skulle ta sig in i källarvägen i bostadshuset och ställa till med elände.

”På väg att dämpas”

– Just nu är det status quo. Det har inte stigit mer sedan i går. Min bedömning är att det är på väg att dämpas. Det är bara att hoppas att jag har rätt, säger han.
SMHI behåller klass 2 varningen för Råneälven, man räknar med att vattnet kommer fortsätta stiga under dagen och kulminera i kväll eller i morgon. Det råder även klass 1 varning för höga flöden i Torneälven och Kalixälven samt för medelstora vattendrag i Norrbotten och Västerbotten.
– Det börjar lugna sig men det värsta är inte riktigt förbi ännu, säger Kean Foster.