”Hon kunde ha blivit ihjälbiten”

Publicerad 2012-04-17

Hundarna bet ryttarinnans ansikte blodigt.

Den tolvåriga flickan tänker hela tiden på dramat hon bevittnade i söndags:

– Hon kunde ha blivit ihjälbiten. Om inte ambulansen kommit hade hon säkert dött, säger flickan.

Den tolvåriga flickan berättar för Aftonbladet om dramat, som inträffade i söndags i Edsbro utanför Norrtälje:

– Jag förstår inte riktigt att det faktiskt har hänt. Min granne är biten och ligger fortfarande på sjukhus. Jag tänker på det nästan hela tiden.

”De sprang mot oss”

Tolvåringen beskriver hur hon skulle ut och rida en långrunda med sin 28-åriga granne och hennes 67-åriga vän:

– När vi hade ridit kanske tre kilometer mötte vi två hundar. Direkt när de fick syn på hästarna bara sprang de mot oss. De jagade hästarna och skällde. Hästarna blev rädda och galopperade i väg.

– Jag kände att jag inte hade kontroll på min häst, jag fick inte stopp på den. Så jag släppte stigbyglarna och föll av. Jag slog mig inte, utan rullade ner längs vägen och föll ner i ett dike med vatten. Jag blev jättekall, men reste mig och började gå.

Var förvirrad

Snart kom hundägaren i bil och körde tolvåringen fram till platsen där 28-åringen attackerats av hundarna, som tillhör rasen alaskan malamute:

– Min granne låg i diket och var helt blodig. De hade precis fått bort hundarna. De hade bitit henne i ansiktet och halsen.

Den 28-åriga kvinnan var förvirrad efter attacken:

– Först sade hon "jag minns inte" och frågade vilken veckodag det var. Sedan undrade hon var hon var. Sen sa hon "nu minns jag, vi blev jagade". Efter ett tag mindes hon inte längre, och frågade samma saker igen, berättar tolvåringen.

”Kall, blöt och chockad”

Ambulanshelikoptern flög först förbi sällskapet, trots att tolvåringen och andra stod och viftade med filtar. När 28-åringen flugits iväg med ambulanshelikopter och den 67-åriga kvinnan lämnat platsen i ambulans, stod tolvåringen kvar på platsen. Polisen började fråga ut henne, vilket hon är kritisk till:

– Jag var jättechockad. Då vill man inte få en massa frågor att svara på, när man är kall, blöt och helt chockad, säger den tolvåriga flickan.

Jaktinstinkt

En förundersökning om vållande till kroppsskada har inletts och hundägaren har förhörts. Förundersökningsledaren och närpolischefen i Rimbo, Christer Sandström, har en teori om varför hundarna anföll 28-åringen:

– De har väl eggat varandra. När någon ramlar av blir det en fortsättning, det är väl en jaktinstinkt som har triggats.